На святі шоколаду у Львові поклали в десерт півтора грама золота

09:42 24 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Ольга Швед / «Газета по-українськи»

Кондитер Оксана Солук пригощала гостей заходу тістечком «Ґолд Лайн», про який розповіла таке: «Какао-боби для прикраси – з Мексики, 1,5 грама їстівного золота ¬582-ї проби – з Арабських Еміратів, 3 мілілітри рідкого золота – із львівського ювелірного заводу. Прикрашений кристалом Сваровські».

Кореспондент київської «Газети по-українськи» Ольга Швед передає зі свята шоколаду у Львові:

«У Львові вперше. Вирішили ще більше підсолодити подорож», – каже 29-річний Андрій Колинський із Запоріжжя. Із своєю дівчиною-одноліткою Іриною Шевцовою стоять у черзі до Палацу мистецтв. 17–19 жовтня тут відбулося свято шоколаду.

«Не маємо шкідливих звичок, крім однієї – ми солодкоїжки, – Андрій тримає вхідні квитки по 20 грн. – У чай кладемо по три-чотири ложки цукру. Кохана щодня шоколад їсть. Хочемо спробувати тут усі види солодкого».

Свято шоколаду відбувається у Львові щороку. Торік через події на Майдані його скасували. 2015-го проведуть двічі – навесні та восени.

«Весною буде форум для кондитерів, шоколатьє, майстрів. А восени у традиційному форматі – розваги, атракції та купа солодощів, – каже директор свята Андрій Сидор, 40 років. – Відвідувачів щоразу більшає. Задовго до початку групові квитки викупили 700 туристичних груп».

Гості із Запоріжжя протискаються всередину. У холі Палацу мистецтв фотографують скульпторів, які з глиб чорного шоколаду вирізають львівські пам'ятки архітектури.

«Шоколад – складний матеріал, бо крихкий, – каже скульптор Львівської академії мистецтв – 20-річний Михайло Кайдаш. Тримає пилку. – Моя скульптура – Ратуша з годинником, зменшена разів у 500. Її роблю другий день, вага – понад 5 кілограмів».

Шоколадними фігурами прикрашають таке ж місто зі залізницею у виставковому залі. Опівдні Ірина з Андрієм поспішають до головної сцени на вулиці.

Кондитер Оксана Солук готує тістечко із золотом «Ґолд Лайн». Організатори кажуть, це найдорожчий десерт, що будь-коли готували у Львові. Його ціна – 3200 грн.

Майстер змішує італійський сир маскарпоне з какао-порошком 26 видів, додає три види алкогольних напоїв. Маску лева з рідким та порошкоподібним золотом приготувала заздалегідь.

«Усі інгредієнти мені подарували відомі кондитери й шоколатьє світу, – розповідає Оксана Солук. – Какао-боби для прикраси – з Мексики, 1,5 грама їстівного золота ¬582-ї проби – з Арабських Еміратів, 3 мілілітри рідкого золота – із львівського ювелірного заводу. Прикрашений кристалом Сваровські. У Львові досі золотих десертів не готували. У Європі таке роблять на спецзамовлення багатіїв у висококласних ресторанах».

Десерт дозволили скуштувати всім охочим. Ірина ложкою набирає шоколадну масу, дає спробувати Андрію. За хвилину шоколадний десерт відвідувачі з'їли.

«Відчуваєш смак 26 видів какао-порошку? – сміється Ірина, бере Андрія під руку, відходять від сцени. – Пляцок як пляцок, як тут кажуть місцеві. Золото не має смаку».

У найближчій ятці купують смажені в олії пампухи по 15 грн, поливають їх гарячим шоколадом. Також беруть вишневий глінтвейн.

О 15.20 на головній сцені розпочинається конкурс кондитерів-аматорів. Дев'ять львівських господинь принесли свої вироби.

Найбільше – тортів у шоколадній глазурі.22-річна Олена Мочульська приготувала сметан¬но-шоколадний. Прикрасила фігурами курки, курчат, яєць.

«Торт називається «Фрезура пані Вірці», – поправляє піднос Олена. За фахом во¬на – скульптор. – У нашому дворі була старша пані, що мала дуже пишну зачіску – фрезуру, як кажуть у Львові. От і торт у мене пишний, високий».

За годину журі – ужгородський кондитер Валентин Штефаньо і шеф-кухар ресторану «Цитадель Інн» Євгеній Сушко оголошують переможців. Перше місце присудили 24-річній львів'янці Наталії Ареф'євій. Вона приготувала горіхово-шоколадний торт за італійським рецептом.

«Мала найскладніший рецепт. У ньому був баварський крем із шоколаду й вершків, – каже – 35-річний Валентин Штефаньо. – Також три види шоколаду, фундук. Ми з Євгенієм запрошуємо її на свої кухні для майстер-класів».

Господині пригощають відвідувачів кондитерськими виробами. Ірина Шевцова бере по шматку сирного пирога, шоколадно-вишневого й горіхово-шоколадного тортів.

За годину на сцені всіх охочих пригощатимуть 100-кілограмовим шоколадним тортом.

Про це повідомляється сьогодні, 24 жовтня, на сайті «Газети по-українськи».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів