Львів’яни встановили на Майдані в Києві шопку

15:29 16 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: dyvensvit.org

Один із них, Роман Зілінко, розповів: «Багато киян та українців зі Сходу не знали що це таке».

Неподалік від головної ялинки України, яку україномовні протестувальники називають «йолкою», вони встановили шопку – макет, що зображає вифлиємську стайню. «Ми хотіли, аби на Майдані з’явився різдв’яний дух, щоби люди отримали трохи позитиву», – розповів для порталу «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України» мету встановлення шопки один із її авторів львів’янин Роман Зілінко.

Окрім Романа, над виготовленням різв’яного вертепу працювали Остап Лозинський, Сашко Бриндіков, Марко Гладяк, Марія Цимбаліста, Наталка Сацик та Сергій Кречко. Львів’яни закупили у Києві всі необхідні матеріали. Два дні вони малювали та монтували шопку в одному із підсобних приміщень Патріаршого собору УГКЦ, а 12 грудня, під схвальні відгуки мітингувальників, встановили вертеп на Майдані. Багатьом людям, зокрема зі Сходу України, довелося пояснювати призначення шопки.

«Коли встановлювали шопку, то поруч було дуже багато людей, вони нас заохочували, – веде мову Роман Зілінко. – Багато киян та українців зі Сходу не знали що це таке. Ми розповідали про Різдво, вертеп, традиції, що у нас у церквах та багатолюдних місцях ставлять такі шопки. Нагадали також, що й у них за часів митрополита Петра Могили такі речі практикувалися».

Як інформувала «РІСУ2, працівники Національного музею ім. Андрея Шептицького вже бували на акціях протесту у Києві. Напередодні латинського празника св. Миколая вони створили для мітингувальників величезну ікону цього святого. Образ св. Миколая львів’яни встановили на Майдані Незалежності, неподалік від ялинки.

Як повідомляв «ЩЛ», львівський Євромайдан – це живлення київського.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів