Львівському музею повернули викрадені картини

18:58 28 жовтня 2016 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук / «День»

Музейники вже з'ясували деякі обставини зникнення картин.

Сьогодні, 28 жовтня, Львівському історичному музею повернули диптрих Тиміш і Розалія Хмельницьких. Ці картини були викрадені ще в 1960-х роках. 

Директор музею Роман Чмелик розповів: «Ці твори мистецтва 56 років гуляли по руках. З того, що нам відомо, то останнім місцем зберігання було горище старої сільської хати неподалік Олександрії Кропивницької області. Тому, що картини пошкоджені, вони потребують серйозної реставрації. Буде збиратися реставраційна рада, яка оцінить масштаби пошкоджень. І тоді вже можна буде говорити, коли вони повернуться в експозицію». 

Музейники вже з'ясували деякі обставини зникнення цих картин. Це було на відкритті експозиції у 1962 році. Було багато людей, а доглядачкою була старша жінка. Вона не догледіла, як ці картини пропали. Тоді не було ані відеоспостереження, ані охорона не була відповідна. А вони були маленького розміру і стояли на столику. Їх було не так важко викрасти. 

Водночас, у музеї сумніваються, чи справді ці картини були написані в 17-му столітті. Припускають, що вони були виконані з гравюр в 19 столітті.

Твори мистецтва планують повернути в експозицію музею, де зараз експонують їхні фотокопії. Але коли це буде – наразі не відомо.

Про це повідомили сьогодні, 28 жовтня, в київському часописі «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів