Криворучко, Мельник і міська рада Львова винні в знищенні будинку композитора Ярославенка – експерт

15:08 11 вересня 2013 р.

Фото до новини

П’ять років тому у Львові на очах у всіх зрівняли з землею історичну пам’ятку – будинок відомого композитора Ярослава Ярославенка. Сьогодні винних через суд хочуть змусити відновити споруду і створити прецедент, який би змусив інших шанобливо ставитися до пам’яток львівської історії та архітектури.

У відеопрограмі Львівського прес-клубу «Одне питання» незалежний експерт і архітектор Юрій Волощак розповів, що в цій ситуації спрацювала злочинна схема доведення до руйнації пам’ятки: викуплення, руйнування і створення там нового об'єкту.

Юрій Волощак наголосив, що Руслан Мельник (син Леоніда Мельника – екс-заступника голови Львівської облдержадміністрації - «Щоденний Львів»), який зруйнував будинок композитора і хотів збудувати на його місці 9-ти поверховий будинок, добре знав, що саме руйнує. По-перше, на будинку була охоронна таблиця, по-друге, там мешкала родина Вінцковського-Ярославенка. 

«Потенційний забудовник запропонував їм достатньо великі для їхньої уяви гроші, але замаленькі для реальної вартості цього об’єкту, він розселив три сімї, які там мешкали і подав листа до міськради, бо треба було юридично затвердити цю операцію. В міськраді, в  управлінні охорони історичного середовища, його офіційно попередили, що це є пам’ятка, назвали охоронний номер. І сказали, що він має укласти в 30-денний термін охоронний договір. Відповідь-роз’яснення з управління прийшла 6 серпня 2008 року, а 10 серпня, не уклавши жодного охоронного договору, Руслан Мельник за один день зруйнував будинок. Працювало три КАМАЗи і один екскаватор. Я був свідком і фотографував увесь процес руйнування.

На думку експерта, виннними є Руслан Мельник, чиновники Львівської міськради, зокрема тодішній головний архітектор Юрій Криворуччко, який у одразу ж серпні дав дозвіл на проектування нового будинку на місці історичної пам'ятки. Слідство має з’ясувати, чиї підписи стояли на дозвільних документах, які не мали права вийти в світ, вважає Юрій Волощак. 

За знищення будинку Ярославенка, на думку експерта, мають відповідати всі причетні до злочину. «Зокрема, Руслан Мельник, згідно із законом, мав заплатити 140 мінзарплат – більше 130 тисяч грн. Але цього недостатньо для відбудови будинку. Його мають зобов’язати відбудувати будинок, що коштуватиме більше мільйона грн. А хто відповість реально – це визначити мали би чесні непідкупні судді і слідчі. Таких у нас мало»,- підсумував Юрій Волощак.

Новий будинок, що постав на місці зруйнованого, за словами Юрія Волощака, проектували архітектори з компанії «Арніка».

Юрій Криворучко після звільнення з посади начальника управління архітектури Львівської міськради у зв’язку з переходом на викладацьку роботу у НУ «Львівська політехніка».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів