Художник Іван Остафійчук подарував 200 творів львівському Національному музею імені Шептицького

10:10 29 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук / «День»

Привітати майстра з ювілеєм, а заразом – оглянути виставку з його ретроспективних творів графіки і малярства та погортати альбом-монографію Мар’яна Бесаги «Іван Остафійчук. Джерела творчості» прийшли друзі, колеги-митці, мистецтвознавці, студенти Академії мистецтв.

Насолоджувалися спогляданням полотен митця, пили по краплі вина, говорили, що герої й теми композицій Остафійчука близькі кожній людині з дитинства, називали світ його художніх образів особливим і, звичайно ж, бажали майстрові здоров'я і творчості ще на довгі-довгі роки. Іван Остафійчук народився 28 липня 1940 року в селі Тростянець, що на Івано-Франківщині, а навчався у Вижницькому училищі прикладного мистецтва, згодом – у Львівському інституті прикладного і декоративного мистецтва (тепер – Львівська національна академія мистецтв).

Його педагогами були Ярослава Музика, Роман Сельський, Леопольд Левицький.  Після закінчення інституту працював в ділянці декоративного мистецтва, виконував проекти гобеленів, монументально-декоративні панно і мозаїки.

Ще студентом став експонентом обласних, республіканських, всесоюзних і міжнародних виставок. Від 1978 року – автор персональних виставок. 1980 року на ІХ Бієнале графічного мистецтва у Брно (Чехословаччина), де експонувалось кілька тисяч творів понад 600 художників, отримав золоту медаль за серію монотипій «Українські народні пісні».

Твори Остафійчука експонувалися на Міжнародному квадрієнале гравюри малих форм, ІІІ Бієнале європейського естампу, виставках радянської графіки в Бельгії та Франції. 2007 року за цикли художніх робіт «Моя Україна», «Подорож до Батурина» та «Бойківська сага» Іван Остафійчук став лауреатом  Національної премії імені Тараса Шевченка. Виставка з ретроспективних творів графіки і малярства Івана Остафійчука буде розгорнута у Львівському національному музеї імені Андрея Шептицького на проспект Свободи, 20 до 16 серпня.

Про це повідомили сьогодні, 29 липня, в київському часописі «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів