Глава УГКЦ запевнив у Львові – в Україні не вдасться посварити греко-католиків і православних (відео)

22:18 23 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

Верховний архієпископ Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук приїхав до міста Лева на зустріч східних католицьких єпархій Європи та на вшанування 25-ліття виходу Української греко-католицької церкви з підпілля.


Відео: «Католицький Оглядач»

«Росія зацікавлена в тому, щоб розпалити в Україні міжконфесійний конфлікт – перенести протистояння між українським суспільством і зовнішнім агресором на релігійний ґрунт. Однак посварити релігійне середовище нікому не вдасться», – заявив у четвер у Львові глава УГКЦ Святослав Шевчук. Він приїхав до міста Лева на зустріч східних католицьких єпархій Європи та на вшанування 25-ліття виходу Української греко-католицької церкви з підпілля.

«Нині в Україні панує порозуміння між церквами і релігійними організаціями, якого не було протягом останніх 25 років», – вважає глава УГКЦ Святослав Шевчук. Однак така ситуація не всім подобається, тому є зацікавлення у міжконфесійному конфлікті.

Як приклад, на останньому Синоді католицьких єпископів у Римі на тему сім’ї, в якому брали участь і представники православної церкви, митрополит Російської православної церкви Іларіон Алфєєв звинуватив УГКЦ у розпалюванні громадянської війни в Україні, заперечив право існування УГКЦ, звинуватив греко-католицьке духовенство у спілкуванні з представниками неканонічних церков, що, на його думку, завдає непоправних страждань православній спільноті Московського патріархату. Глава УГКЦ Святослав Шевчук вважає, що російська церква вкотре агресивно атакувала греко-католицьку церкву.

»УГКЦ святкує 25 років нашої свободи і за 25 років риторика з боку нашого північного брата цілковито не змінилась. Сам факт існування нашої Церкви становить виклик. Хтось хоче перенести те протистояння, яке є в Україні, на релігійний ґрунт і таким чином розпалити міжконфесійний конфлікт», – наголосив глава УГКЦ Святослав Шевчук. За словами предстоятеля греко-католиків, виступ російського митрополита викликав негативну реакцію у присутніх на Синоді і, зокрема, у папи Римського.

Главу УГКЦ не зрозуміли

Святослав Шевчук прореагував на слова російського митрополита в інтерв’ю католицькому медіа, де, каже, намагався пояснити, у чому полягають контакти УГКЦ із православною церквою, зокрема з УПЦ Київського патріархату. Натомість найбільшу реакцію в Україні викликали його слова про те, що ні для кого не є секретом, що «єдиною канонічною Православною церквою в Україні, тобто такою, яка перебуває в повноті сопричастя зі світовим православ’ям, є Українська православна церква в єдності з Московським патріархатом. Існують й інші православні церковні спільноти, які в часи незалежності України, у різний час та з різних причин відлучилися від цього патріархату; їх інші Православні церкви вважають неканонічними».

Чимало вірних і духовенство УПЦ Київського патріархату слова предстоятеля УГКЦ про УПЦ (МП), як єдиної канонічної Православної церкви в Україні, сприйняли негативно. «Якщо хтось до кінця поцікавиться, що ж справді я відповідав, я намагався, навпаки, захистити і пояснити, у чому полягають наші контакти. Я хочу підкреслити, що ми з глибокою повагою відносимось до всіх конфесій, зокрема до всіх православних церквов. Ми поважаємо православну сторону такою, якою вона є. Такого типу коментарі не повинні вносити неспокій із жодного боку. Ми маємо дбати, щоб наші стосунки поглиблювались», – зазначає Святослав Шевчук.

Релігійний спокій в Україні дратує Росію

Релігієзнавець Андрій Юраш вважає, що УГКЦ має чітко пояснити позицію церкви, пояснити православним вірним УПЦ КП слова предстоятеля. Бо вважає, що склалась неприємна ситуація.

Адже Майдан у Києві зробив фантастичну річ: сконцентрував усі конфесії. А тому Росія намагатиметься розпалити в Україні міжрелігійні чвари і маніпулюватиме думками і словами, зокрема.

»Коли в Україні все спокійно у релігійному плані, то треба згадати міфи, які не відповідають історичним реаліям. Це не стільки на Україну розраховано, як це треба для світу, щоб організувати розбрат і розсварити церкви», – зауважив експерт.

«Москва робитиме все можливе, щоб православні українці не об’єдналися в одну Церкву, а для цього вона використовує свій вплив на світове православ’я», – так вважає предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет, про що він сказав на брифінгу 22 жовтня. За його словами, триває боротьба за першість між Константинополем і Москвою. Патріарх наголосив, що РПЦ створює напругу і зумисно натравлює УГКЦ на УПЦ КП.

Про це повідомилляється в сьогоднішній публікації «Посварити греко-католиків і православних в Україні нікому не вдасться, – глава УГКЦ» кореспондента «Радіо Свобода» Галина Терещук. Своєю чергою, інтернет-портал «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України» передає в четвер:

«Виступ митрополита Іларіона (Алфєєва) на Синоді єпископів Католицької Церкви в Римі зашкодив самій Російській Православній Церкві. Так прокоментував на сьогоднішній прес-конференції на Святоюрській горі у Львові Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) промову у Римі митрополита Іларіона, голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московської Патріархії.

Нагадаємо, що під час одного з засідань Синоду католицьких єпископів на тему «Сім’я і нова євангелізація» митрополит Волоколомський Іларіон вкотре звинуватив українських греко-католиків у розпалюванні громадянської війни в Україні.

«На засідання Синоду були запрошені не лише голови єпископських конференцій, не лише предстоятелі Східних Католицьких Церкви, але також і так звані братні делегати від православних і протестанських Церков, які мали можливість промовити до отців Синоду на тему, яку Синод дискутує, тобто тему сім’ї. Митрополит Іларіон надужив своїм словом. Замість того, щоб говорити про православну доктрину Церкви про сім’ю, він використав можливість промовляти в присутності Святішого Отця і усіх отців Синоду і в черговий раз агресивно затакував Українську Греко-Католицьку Церкву», – сказав Блаженіший Святослав.

За словами очільника УГКЦ, атака митрополита Іларіона стосувалась трьох тем. Перш за все самого права існування УГКЦ: «Бачите як цікаво, ми святкуємо 25 років нашої свободи і за ці 25 років риторика з боку нашого північного брата цілковито не змінилась. Сам факт існування нашої Церкви становить виклик».

Дві інші тези митрополита Іларіона стосувались звинувачень греко-католиків у розпалюванні громадянського конфлікту в Україні та спілкування із представниками УПЦ КП та УАПЦ. Глава УГКЦ зауважив, що виступ московського гостя викликав негативну реакцію присутніх: «Ці три провокації в одному пакеті, які були скоєні на найвищому форумі Католицької Церкви, зазнали абсолютне фіаско. Як прореагувало середовище? Крайньо негативно. До мене потім підходили представники усіх єпископських конференцій, висловлюючи велику солідарність нашій Церкві і Україні».

За словами очільника УГКЦ, російський митрополит таким чином зробив рекламу Україні і всі почали цікавитися, а що ж насправді у нас відбувається. «Дуже цікаво на це прореагував митрополит Атенагорас, який представляв Вселенський Патріархат. Він просто був здивований, що в такий спосіб хтось дозволив собі потрактувати члена католицької родини у присутності усієї сім’ї. Святіший Отець був дуже негативно збентежений. Я мав нагоду спілкуватися з ним майже кожного дня».

«Отож, я думаю, що митрополит Іларіон дуже зашкодив Православній Церкві тим виступом. І про цю шкоду мені особисто говорили представники Ватиканської курії», – підсумував очільник УГКЦ.

Про це повідомляється сьогодні, 23 жовтня, на сайті інтернет-портал «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України», який також розповів у четвер:

«Православні, католики та протестанти в Україні сьогодні єдині як ніколи, – Глава УГКЦ

Таку думку висловив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) 23 жовтня під час прес-конфренції з нагоди 25-ліття легалізації УГКЦ.

Очільник УГКЦ також прокоментував вчорашні слова Патріарха УПЦ КП Філарета про те, що хтось бажає посварити греко-католиків і православних Київського Патріархату.

Нагадаємо, що приводом стало поширення в ЗМІ вирвані з контексту слова Глави УГКЦ про «канонічність» Православних Церков в Україні. В інтерв’ю для «The Catholic Channel» Патріарх Святослав, зокрема, сказав: «Сьогодні для нікого не є секретом, що єдиною канонічною Православною Церквою в Україні, тобто такою, яка перебуває в повноті сопричастя зі світовим православ’ям, є Українська Православна Церква в єдності з Московським Патріархатом. Існують й інші православні церковні спільноти, які в часи незалежності України, у різний час та з різних причин, відлучилися від цього Патріархату; їх інші Православні Церкви вважають неканонічними».

А в розмові із кардиналом Тімоті Доланом Патріарх Святослав висловив думку, що релігійну ситуацію в Україні іноземцям не так легко зрозуміти. Зокрема  він зауважив:

«В Україні існує канонічна Церква, яку інші Православні Церкви визнають, – це Українська Православна Церква в єдності із Московським Патріархатом. Але ми також маємо велику спільноту Церкви Київського Патріархату, яка для православного світу є неканонічною. І також невелику спільноту УАПЦ, яка так само вважається неканонічною. Але незважаючи на це, ми стараємось бути відкритими до всіх».

Українські ЗМІ натомість поширили інформацію, що «Глава УГКЦ заявив про визнання УПЦ (МП) єдиною канонічною Православною Церквою в Україні». «Я підкреслював і хочу тепер підкреслити, що ми з абсолютною глибокою повагою ставимося до всіх конфесій, які є в Україні», – наголосив очільник УГКЦ.

«Мені стає цілком очевидним, що справді хтось хоче перенести це протистояння, яке сьогодні є в Україні між українським суспільством і зовнішнім агресором, на релігійний ґрунт. І таким чином розпалити міжрелігійний, міжконфесійний конфлікт в Україні. І тут я погоджуюся з Патріархом Філаретом, що хтось дуже хоче посварити релігійне середовище. І я сьогодні скажу – не вдасться! Ми це розуміємо і на провокації не піддамось», – підкреслив Патріарх Святослав.

«Ми сьогодні, і Православні Церкви, і Католицькі, і протестанти є всі як ніколи єдині. Такої єдності у релігійному середовищі, такого практичного екуменізму, який є сьогодні, за останніх 25 років ніколи мабуть не було», – підсумував Глава УГКЦ».

Про це також повідомляється сьогодні, 23 жовтня, на сайті інтернет-портал «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів