Глава й владики УГКЦ молилися у Львові за мир перед Нерукотворним образом Ісуса Христа (відео)

21:10 31 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Роман Балук/ZIK

Першоієрарх УГКЦ Блаженніший Святослав у співслужінні з владиками Синоду відправив вечірню в архикатедральному соборі Святого Юра, після якої відкрив для привселюдного почитання Нерукотворний образ Ісуса Христа


Відео: Львівська міська рада

30 січня у Львові Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, у співслужінні з владиками Синоду, відслужив вечірню в архикатедральному соборі Святого Юра, після якої відкрив для привселюдного почитання Нерукотворний образ Ісуса Христа. На початку Богослужіння Першоієрарх Церкви наголосив на тому, що сьогодні українцям випала унікальна можливість – «побачити Боже обличчя».

За словами Блаженнішого Святослава, Нерукотворний образ Ісуса Христа – унікальна реліквія часів земного життя Спасителя: «Ісус Христос узяв особисто в руки цей обрус і притулив до свого обличчя, тому він називається нерукотворним. Очільник Церкви від імені УГКЦ склав подяку Святішому Отцеві Францискові за його благословення, щоб ця реліквія прибула до України: «Це ще один жест папської підтримки, солідарності та благословення для нашого народу. Разом із тим, це великий знак надії».

Глава УГКЦ також закликав усіх тих, хто приходить, щоб поклонитися до образу, «стати  ангелами-охоронцями, які вдень і ніч моляться  за українське військо, за тих, хто постраждав і залишився без дому, за поранених і тих, хто в полоні, хто вмирає з голоду і холоду, бо їм не дано сьогодні тої ласки, яку сьогодні ми з вами маємо в цьому храмі». «Закликаю всю нашу Церкву до неустанної молитви за Україну», – завершив Першоієрарх УГКЦ. Нерукотворний образ Ісуса Христа перебуватиме в соборі Святого Юра  впродовж двох тижнів (30 січня – 15 лютого). 

Про це повідомляється в суботу на сайті інформаційної агенції УНІАН. Натомість львівський кореспондент київської газети «День» Тетяна Козирєва розповіла сьогодні, 31 січня:

«Учора до Львова з особистої захристії Папи Римського привезли унікальну реліквію – оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа. Святиня до 15 лютого буде виставлена до почитання у соборі Святого Юра.

Відкрив доступ до привселюдного почитання Нерукотворного образу у співслужінні з владиками Священного Синоду УГКЦ предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав. 

«Знаком великого благословення і підтримки Божої є той факт, що вперше за сто років з Апостольської столиці, із базиліки Святого Петра, прибув до нас цей Нерукотворний образ Христа, – зазначив Блаженніший Святослав. – Дякуємо нашому Богові-Отцеві за Його любов до нашого народу і Спасителеві – Ісусові Христові, який сьогодні діянням Духа Святого робить своє обличчя для нас доступним». Глава УГКЦ  закликав усіх тих, хто приходить поклонитися святині, стати  ангелами-охоронцями, які вдень і вночі моляться  за українське військо: «Молімося за тих, хто постраждав і залишився без дому, за поранених  і полонених, за тих, хто вмирає з голоду і холоду, бо їм не дано сьогодні тої ласки, яку сьогодні маємо в цьому храмі ми з вами».

«Починаючи з 1870 року, вдруге цю реліквію дають для Богопочитання у храмі, – розповів відповідальний за приватну Папську Захристію у Ватикані о. Павел Бенедік. – Це винятково для України – у цей важкий час, а також з нагоди святкування 25-ліття виходу УГКЦ з підпілля. Реліквія важлива тим, що це не є малюнок. Її назва – Мандиліон з Едеси. Реліквія потрапила до Риму з Едеси».

Мандиліон з Едеси – це найстаріше зображення обличчя Ісуса Христа. Едеський король у VII ст. наказав закрити і замурувати реліквію, щоби її не втратити. Згодом, під час реставрацій, реліквію віднайшли.

«Для України в сьогоднішній час це така річ, яка найбільше нам потрібна, бо об’єднує молитовно, – говорить адміністратор собору Святого Юра о. Роман Кравчик . – Я хочу, щоби кожен для себе відчув, що може зробити ця свята ікона».

Варто додати, що у храмі суворо забороняється фотографувати реліквію, знімати на камери чи в будь-який інший спосіб фіксувати Нерукотворний образ. Також усіх, хто прийшов поклонитися святині, просять не брати із собою жодних зайвих предметів, великих валіз чи будь-чого іншого, що могло б зашкодити безпеці людей і реліквії. Натомість цілувати  образ дозволено – винятково для українців і вперше за всю його історію».

Про це повідомляться в суботу на сайті київської газети «День».

Як інформував «ЩЛ», проща до Нерукотворного образу Ісуса Христа триватиме у Львові до 15 лютого.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів