Французький драматург презентував у Львові виставу, присвячену Майдану

01:00 30 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Галина Терещук / «Радіо Свобода»

За словами Бернара-Анрі Леві, його моноспектакль «Готель Європа», – це один із різновидів зброї проти путінської пропаганди в Європі, зокрема – у Франції.

Відомий французький філософ і драматург Бернар-Анрі Леві презентував у Львівській опері свій моноспектакль «Готель Європа», присвячений боротьбі України. За словами інтелектуала, його вистава – це один із різновидів зброї проти путінської пропаганди в Європі, зокрема у Франції.

Бернар-Анрі Леві під час Олімпіади в Сочі закликав спортсменів із Європи відмовитися від участі в іграх на знак протесту проти насилля в Києві. Філософ виступав на Євромайдані у столиці.

Бернар-Анрі Леві зізнається у любові до України, бо тут збережено цінності, у які давно перестали вірити європейці, тому що Україна – це Європа, а у Львові він почувається серед європейців.

Його моноспектакль має символічну назву «Готель Європа», бо готель і є тим образом втрачених цінностей. Європа, яка забуває про Україну, нагадує готель. Адже ніколи у готелі людина не може так почуватись, як вдома.

У виставі головною темою є Майдан, боротьба українців за свободу і право жити у демократичній, вільній державі. Бернар-Анрі Леві пояснив: «Одна з цілей моєї п’єси – означити і засудити існування муру, що відділяє Україну від Європи. Треба зупинити агресивну війну, яку Путін веде проти України, треба звільнити Україну від путінських псів війни. А ще важливіше – повалити новий мур, що існує між Україною і Європою. По-друге, ще важливіше повалити нову стіну, яка існує між Європою та Україною».

«Нині чимало французів дізнаються про події в Україні через призму проросійської пропаганди, яка дуже потужна у Франції», – наголосив Бернар-Анрі Леві, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

«Пропутінську політику у Франції підтримують неофашистські організації і праворадикальна націоналістична партія Ле Пена, – зазначає філософ. – Роль таких філософів, як я, – боротися з цією російською пропагандою, говорити правду про конфлікт, який відбувається в Україні. Тому я їздив у Донецьк, Краматорськ. Я приїхав зіграти мою п’єсу, бо це один із різновидів зброї проти путінської пропаганди».

До слова, під час марення одному з героїв п’єси Бернара-Анрі Леві уявляється абсурдний роман між Путіним і Марін Ле Пен. Драматург зумисно вдався до такої мистецької фантазії, щоб продемонструвати реальний світ політики і її вплив на свідомість людей, що маніпуляції з екранів телевізорів приводять до абсурду.

Бернар-Анрі Леві переконаний, що інтелектуал не може замкнутись в обмеженому просторі, бо має втілювати свої ідеї. Для нього найважливіша ідея Європи. Власне, тому він і приїхав з п’єсою у Львів. Бо це місто, за його словами, розташоване на лінії фронту, де боряться за Європу. Саме у Львові можна себе найбільше відчути європейцем з-поміж усіх українських міст.

Бернар-Анрі Леві наголосив: «Мені, філософу, не достатньо сказати «Європа, Європа, Європа». Я приїхав до правдивих європейців, які мають розуміння слова «Європа». Я приїхав сюди, щоб підтримати українців у їхній боротьбі, щоб сказати, що чимало французів підтримує Україну».

Дія вистави розпочинається з червня 2014 року в Сараєві. Там готуються вшанувати століття від початку Першої світової війни. Герой вистави – відомий письменник, який працює над промовою. Він зупинився в готелі, в якому мешкав 20 років тому. Він оглядає старі фотографії і численні документи, які розповідають, зокрема, про Майдан в Україні, боротьбу українців за гідність і прагнення жити в Європі.

Драматург переконаний, що моральним обов’язком для Європи є підтримати українців. Бо саме для Європи це стане великим шансом. Його п’єса закінчується словами «Слава Україні!», «Україно, вставай!».

Про це повідомили 29 травня на «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів