Будинок-монстр (потвора) біля Галицького ринку – дитя Лагуша і Дубневичів

17:27 13 вересня 2013 р.

Фото до новини

Те, що було б гарно у Зубрі, не завжди личить Львову.

Архітектор Лідія Горницька розповідає про новий будинок на площі Соборній у Львові.
Відео: Львівський прес-клуб

Будинок, який cпорудили на площі Соборній, 14-15 у Львові під соусом реставрації давніх будинків, щодня наражається на здивування львів’ян, туристів і професійну критику фахівців, насамперед - архітекторів.

У відеопрограмі Львівського прес-клубу «Одне питання» начальник архітектурно-реставраційної майстерні №3 інституту «Укрзахідпроектреставрація» Лідія Горницька зазначила: «Багато працівників інституту висловлюють свою негативну думку про цю споруду. Вона закладена в своєму проектуванні з нуля неправильно. Ця ділянка – зона історичного ареалу ЮНЕСКО. Величезна космічна споруда негативного НЛО знищила, окрім пам’яток, також панораму Львова  З усіх точок – висотних і нижніх - маємо об’ємну несмаковиту річ”. 

«На жаль, до цього причетний наш славний інститут «Укрзахідпроектреставрація», - наголосила Лідія Горницька. – Автор проекту – майстерня, яку очолює Зеновій Лагуш, і він головний проектант».

Лідія Горницька вважає, що такий результат роботи – це з одного боку - внутрішня сутність людини, а з іншого – безальтернативне виконання замовлення замовника. Хоча, на думку Лідії Горницької, якщо замовника виховувати, працювати з ним, то можна уникати таких ситуацій. 

«Але ця ціль не переслідувалася. Там тупо виконувалося завдання, яке було поставлено»,- наголосила Лідія Горницька.

З неофіційних джерел «Щоденному Львову» стало відомо, що будинок на площі Соборній, 14-15 у Львові будували-реконструювали фірми, афільовані з братами Дубневичами. Напевно, у Зубрі, де мешкають відомі на Львівщині Богдан і Ярослав Дубневичі, є великий простір і немає обтяжень від ЮНЕСКО, тож така споруда була би окрасою села. Але Львову вона не пасує. 

Виконуючи Закон України «Про охорону культурної спадщини», інші нормативні документи, можна було уникнути того сканадального архітектурного образу, який постав біля Галицького ринку, підсумувала Лідія Горницька.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів