Більше половини мешканців Львівщини вважають себе греко-католиками

11:37 4 вересня 2015 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки на сайті Інституту релігійної свободи

74% українців вважають себе православними, 8% – греко-католиками, по 1% – римо-католиками й протестантами.

Порівняно з минулим роком кількість релігійних організацій в Україні зросла на 328 та сягнула 35317 релігійних організацій на початок 2015 року, включаючи 989 релігійних громад без статусу юридичної особи. Таку статистичну інформацію оприлюднило Міністерство культури України.

Цього разу офіційні дані з об’єктивних причин не враховують релігійні організації на незаконно анексованій російськими військами території України – у Криму (2083 релігійних громад у 2014 році) та місті Севастополь (137 – у 2014 році).  Також ця статистика навряд чи відображає реальну картину окупованих територій Донецької та Луганської областей, з огляду на цілеспрямовані релігійні переслідування місцевих віру

чих і релігійних громад з боку проросійських сепаратистів протягом останнього року. Тим не менше, в решті усіх областей України мало місце зростання кількості зареєстрованих релігійних організацій, що складало біля 0,5-1,8 % на рік.

Станом на 1 січня 2015 року в Україні зареєстровано 87 релігійних центрів та 292 релігійних управління (єпархії, дієцезії тощо), які представляють понад 50 різних конфесійних напрямків. Також функціонує 32792 зареєстровані місцеві релігійні громади, 516 монастирів, 365 релігійних місій, 78 братств, 198 духовних навчальних закладів, 12406 недільних шкіл.

За офіційною статистикою, на сьогодні релігійними справами опікуються 31781 священнослужитель, з яких іноземцями є 693 осіб.  Згідно з результатами дослідження, проведеного у лютому 2015 року групою соціологічних компаній – РЕЙТИНГ, SOCIS, Центр Разумкова та КМІС, більшість опитаних українців вважають себе віруючими-християнами. 

74% жителів України вважають себе православними, 8% – греко-католиками, по 1% – римо-католики та протестанти (євангельські християне). Просто християнами себе вважають майже 9% опитаних, не відносять себе до жодного з релігійних віросповідань 6%, а ще 1% респондентів було важко відповісти.

У регіональному розрізі в усіх областях найбільш поширеним є православ’я, окрім Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської областей, де більше половини мешканців є греко-католиками. Також греко-католиками себе вважають майже 20% мешканців Закарпаття.

Римо-католиків зустрічається більше на Закарпатті (7%), у Хмельницькій (3%), Тернопільській (3%), Вінницькій та Житомирській областях. Протестанти (євангельські християне) найбільше поширені у Рівненській (5%), Волинській, Тернопільській, Чернівецькій, Київській, Донецькій і Хмельницькій областях.

На відміну від соціологічних досліджень попередніх років, нові дані свідчать про зміну конфесійної самоідентифікації православних віруючих. Тепер серед тих, хто вважає себе православними, відносна більшість (38%) вважають себе прихожанами Української православної церкви Київського патріархату, і майже вдвічі менше (20%) – Української православної церкви (Московського патріархату).

При цьому лише 1% православних відносять себе до Української автокефальної православної церкви. А решта 39% – вважають себе просто православними, без конкретної конфесійної належності.

До УПЦ КП найчастіше відносять себе на Заході та в Центрі України, а до УПЦ (МП) – на Півдні та Донбасі. Тим не менш, цьогорічне дослідження показало, що навіть в південних і східних областях, крім Донбасу та Одещини, прихильників Київського Патріархату більше, ніж Московського.

При цьому, чим далі на Південь і Схід, тим більше опитані схильні себе вважати просто православними і не відносити себе до жодної православної юрисдикції. Зокрема, найбільше таких у Кіровоградській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській, Сумській, Одеській, Донецькій та Луганській областях.

Ці дані опитувань передали повідомили на сайті Інституту релігійної свободи.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів