У неділю, 5 квітня, «Віртуози Львова» виконають передвеликодній концерт-містерію «Страсті Христові» (оновлено)

17:20 30 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Як повідомили в понеділок «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, у неділю о 19:00 у храмі Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ на проспекті Червоної Калини, 70 відбудеться перша програма концерту-містерії «Страсті Христові».

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 30 березня, «Щоденному Львову», 

«Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» у Великодній час підготував для слухачів концертні програми із творів, які мають глибокий сакральний зміст. Перша програма – концерт-містерія «Страсті Христові» – відбудеться у неділю, 5 квітня, о 19:00 у храмі Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ на проспект Червоної Калини, 70. Вхід на концерт – вільний.

Диригент проекту Мирон Юсипович розповів також: «Такий концерт-містерія за участю оркестру відбувається щорічно, за підтримки та ініціативи Львівської міської ради. У минулі рази такі концерти відбувалися під відкритим простором у центрі міста. Цьогоріч вперше концерт відбудеться в іншому районі міста – на Сихові, і це добра ініціатива, адже переважно концерти відбуваються у центральній частині міста».

Концерт-містерія «Страсті Христові» – це особлива композиція, де глибоке слово поєднається з піднесеною музикою найкращих зразків світової та української класики. Серед композиторів, чиї твори прозвучать під час концерту: Гендель, Бах, Брітенн, Барвінський та ін. Це музика, яка змушує зосередитися, задуматися та підносить дух людини.

Цьогоріч акція присвячена 150-річчю від дня народження Митрополита Андрея Шептицького, тож прозвучать фрагменти з його промов. Цитати прочитає настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці о. Орест Фредина.

Другий концерт-містерія з цього циклу – молитва у музиці Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» «У тінях часу…» – відбудеться у Львівській обласній філармонії у середу, 8 квітня, о 19:00. 

Учасниками концертної програми є лауреат міжнародних конкурсів, виконавиця, яка володіє унікальним мецо-сопрано, солістка Національної опери України Дарія Князєва. Інша солістка, Оксана Потапова – скрипалька, яка веде сольну концертну діяльність в Україні та за кордоном.

Третім виконавцем у концерті є артист Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова», камераліст і соліст, який активно концертує Україною та за її межами, Ярема Павлів.  Концерт відбудеться під батутою Ірини Вакуліної.

Серед творів, які прозвучать на концерті – Антоніо Вівальді «Stabat Mater» для мецо-сопрано та камерного оркестру, твори Арво Пярта «Fratres» для струнних та ударних інструментів, «Tabula rasa» для двох скрипок, камерного оркестру та підготовленого фортепіано, «Silouans Song» для камерного оркестру. Твори цих двох композиторів є абсолютно різними за стилем, за музичною мовою, однак, те, що об’єднує їх, і, зрештою, нас усіх в цей Великий тиждень перед Світлим Воскресінням, це прагнення відірватися від усього земного і хоча б на деякий час залишитися наодинці з собою».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів