29 липня на відкритті пам’ятника Шептицькому у Львові очікують Президента України й главу УГКЦ

16:50 27 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

У середу, 29 липня, о 10.00 в Архикатедральному соборі Святого Юра відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолить Блаженніший Святослав.

У середу, 29 липня, у Львові урочисто відзначатимуть 150-ліття від дня народження Митрополита Андрея Шептицького. Зокрема, о 10.00 в Архикатедральному соборі Святого Юра відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолить Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ.

Опісля на мирян очікує урочисте посвячення пам’ятника Андрею Шептицькому на Святоюрській площі та мистецька програма. На урочисті заходи очікується візит Президента України. Владика Венедикт розповів:

«Справді подія неординарна. Бо ми, як нарід, як церква, лише починаємо пізнавати постать Митрополита Андрея. 150 років – багато людей жило у той час, коли жив наш праведник Андрей, багато з них були освічені, багаті, але чомусь ми пам’ятаємо Митрополита. Він є тою особою, яку ми називаємо Великий Митрополит Андрей.

У середу будемо мати урочистість 150-тої річниці від його народження. З нагоди цієї події буде відкритий та освячений пам’ятник Митрополиту Андрею, який вже стоїть на площі, але покритий

О 10-й годині передбачена Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолитись Блаженніший Патріарх Святослав, в якій можуть взяти участь вісі наші єпископи з усіх єпархій України. Після Літургії усі спустяться у крипту, де похоронений Митрополит Андрей.

Ми молимось, щоб Бог явив нам його як святого. Після цього процесія з крипти вирушить до пам’ятника, де перед пам’ятником буде виступ нашого Блаженнішого Патріарха Святослава і Президента України. Після цього буде мистецька програма. О 17 год в Оперному театрі буде представлена ораторія».

Як уточнив голова ЛОДА Олег Синютка, на відкритті пам’ятника очікується візит Президента України Петра Порошенка. Натомість директор Фундації «Андрей» Михайло Перун розповів: «Встановлення пам’ятника 29 липня – це одна з кульмінаційних подій вшанування року Митрополита. Інший важливий день – це 1 листопада цього року, коли буде завершено рік Митрополита Андрея Шептицького.  Напрацьовано цілий ряд популярних і наукових видань, присвячених Митрополиту Андрею. Зараз триває праця над фундаментальним альбомом, який буде охоплювати понад дві тисячі світлин, і буде представляти весь життєвий шлях Митрополита Андрея Шептицького».

А владика Венедикт додав: «Не будь Митрополита Андрея, не було б такої греко-католицької церкви, якою вона є на Галичині. Не було б греко-католицької церкви, не було б Галичини. Не було б Галичини, не було б України такої, як вона є. Не було б Митрополита Андрея, не було б того, що є зараз на Галичині.  Ми, як українці, лише починаємо відкривати для себе постать Митрополита Андрея. Це постать, з якою не соромно вийти у світ. Цю постать ми можемо презентувати на будь-яких рівнях. Але ми не вміємо розуміти і оцінювати нашу постать. Ми, як церква, вже його маємо, це наш Митрополит. Митрополит Андрей багато писав. Чудо сталось і воно було на дослідженні представлене. Коли Папа проголосив Слугу Божого Праведним – це наступний крок до проголошення Блаженним. Для нас і для мене особисто Митрополит вже є святим. Ми, як церква, віримо у його святість, віримо у те, що він зробив, це Бог діяв через нього. Для нас важлива постать. Кожен з нас може до нього молитись».

Про це повідомили сьогодні, 27 липня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради.

Як інформував «ЩЛ», 29 липня у Львові під час відкриття пам’ятника Шептицькому змінять організацію дорожнього руху, а сьогодні ввечері обіцяють завершити роботи на площі Святого Юра.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів