11-кілометрову промислову зону у Львові пропонують перетворити на відпочинкову

23:05 30 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Леся Межва / «Gazeta.ua»

У міськраді Львова вже готують проект рішення, за яке мають проголосувати депутати.

11-кілометрову промислову зону між вулицями Промислова, Липинського, Замарстинівська, Лінкольна планують зробити відпочинковою зоною. Тут можна буде гуляти з дітьми, собаками, фотографуватися, бігати, сидіти на лавочках, траві, читати. 

Проект належить випускниці Лісотехнічного університету Соломії Максим, яка закінчила заклад у 2013 році. План зони став її дипломною роботою та отримав визнання Львівської міської ради. Її викладач з кафедри кафедри ландшафтної архітектури, доцент Оксана Олейнюк, розповіла про нього:

«Ця територія не буде ні парком, ні вулицею. Вона планується просто як громадський простір. Через важкі комунікації – тут проходить тепловий колектор – на цій території не можна ні будувати, ні копати. Однак при мінімальному втручанні вона може стати відпочинковою зоною. Адже тут збереглася недоторкана фауна – птахи, комахи, яких ми не бачимо у місті.

А зараз люди не можуть там гуляти, бо немає освітлення і безпеки. Основний відпочинок – споглядання природи. Без автомобілів, без руху, без архітектури. А інженерні мережі будуть використані як елементи ландшафтного дизайну. Колектори будуть використання к малі архітектурні форми.

До речі, вони мають плюс – узимку вони теплі і на них можна буде сидіти. Через них будуть переходи і сидіння зверху.

Тут не будуть садити нових дерев, не будуть сіяти газонів. Трава залишиться такою як вона там є.

Не буде і клумб. Ми хочемо відійти від цих стандартів. Навіть деякі чагарники залишимо, просто облагородимо їх. Поставимо дерев'яні переходи через перешкоди, лавочки, освітлення, прокладемо доріжки.

Також там на території є дві водойми. Купатися у них не можна, однак почистити треба, і вони будуть чудово прикрашати цю територію для споглядання. Нам головне прокласти маршрути і поставити візуальні вказівники»

Також на цій території люди займаються городництвом. Кафедра ландшафтної архітектури буде пропагувати агрокультуру у Львові і проведе там восени майстер-класи з місцевим населенням, як городництво може прикрашати місто. Окрему територію відведуть під майданчик для вигулу собак.

Ініціатори зазначають, що ідея потребує мінімальних затрат. Найбільші витрати – лінія освітлення. Орієнтовно може вистачити мільйона гривень. Дерево на матеріали можна буде брати із ЛКП «Зелений Львів» – із того, яке іде під планову вирубку.

«Якщо його зрізати правильно, –говорить Олейнюк, – то може підійти для лавок, дерев'яних долівок, парканів».

У міськраді Львова вже готують проект рішення, за яке має проголосувати депутати. І вже тоді будуть виділяти гроші та говорити про терміни робіт.

Про це повідомили сьогодні, 30 червня, інтернет-видання «Gazeta.ua».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів