1-3 травня у Львові – Дні хорватської культури (програма)

23:14 27 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Як повідомили в понеділок «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, впродовж трьох днів у нашому місті проходитиме фестиваль «Meditarraneo. Дні Хорватської культури».

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 27 квітня, «Щоденному Львову»:

«Упродовж трьох днів, з 1 до 3 травня, у Львові проходитиме фестиваль  «Meditarraneo. Дні Хорватської культури», що познайомить львів’ян і гостей міста з мистецтвом, культурою, національною кухнею, музикою, кіно та туристичним потенціалом Хорватії. До участі у фестивалі запрошено близько 30 хорватських митців – серед яких художники, кухарі, письменники та гурт «Tovarećа mužikа», а також 3 ансамблі Львівського національного університету імені Івана Франка.

Урочисте відкриття відбудеться 1 травня о 19:00 на майданчику Музею ідей. Щодня з 16:00 хорватські кухарі готуватимуть національні страви Далмації за традиційним способом «з пеки». Також будуть представлені традиційні напої Хорватії.

У галереї Музею ідей 1 травня відкриється одразу 3 виставки – скульптури з оливкового дерева Вінка Каймака, фотографії Задарської жупанії (група фотографів)  та графіка Маріани Якеліч.  Родзинкою програми, за словами організаторів, будуть виступи гурту «Tovarećа mužikа» – хлопці з острова Дугі оток в народних строях з 1 до 3 травня рушатимуть у місто, сурмлячи у ріг вола, акомпануючи собі старими прасками, наповненими металом.

Острів’яни здавна використовували ріг вола у своєму побуті, зокрема, як засіб зв’язку на морі, а також вірили, що такі звуки оберігають їх від нещастя. Ці давні традиції гурт відроджує ще з 1959 року. 

Окрім мистецтва, кухні, музики гості фестивалю зможуть познайомитися з туристичним потенціалом Задарського регіону, який представлять туроператори Задарської жупанії на майданчику Музею, а також переглянути документальні фільми про Далмацію, зокрема про селище Салі, звідки походить гурт «Tovarećа mužikа». 

Програма фестивалю «Meditarraneo. Дні хорватської культури»

1 травня, п’ятниця, Музей ідей. Літній майданчик (вулю Валова, 18а)

16:00 – Приготування національних страв Далмації. Туристичний ярмарок.

19:00 – Урочисте відкриття фестивалю. Відкриття виставки в галереї Музею: Вінко Каймак, скульптури з оливкового дерева,  Фотомонографії Задарської жупанії, Маріяна Якеліч  “ZD postcards LTD”.

19:00-20:00 – Виступ Гурту «Tovarećа mužikа».  Музей ідей на площі Ринок 

2 травня, субота, Музей ідей. Літній майданчик

16:00 – Хорватська кухня. Страви з пеки

16:00 – Туристичний ярмарок.

19:00 –  Документальний фільм «І були Салі на Довгому острові у Хорватії…». Гурт «Tovarećа mužikа». Шевченківський гай, вул. Валова  - пл. Ринок – площа перед Оперним театром.

3 травня, неділя, Музей ідей. Літній майданчик

16:00 – Хорватська кухня. Туристичний ярмарок. Показ документальних фільмів.

19:00 – Вечір хорватської пісні. Хорватські народні пісні у виконанні народної чоловічої хорової капели «Прометей», народної капели бандуристок “Зоряниця”, хору народного ансамблю пісні і танцю «Черемош», Мірко Семіялач (гітара). Гурт «Tovarećа mužikа», вул. Валова  - пл. Ринок – площа перед Оперним театром.

Вхід на усі заходи вільний. Контакти: bilakhorvatiya@gmail.com, Христина Пітусь (067 9155976, 093 9147230)».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів