Жовківський райсуд покарав активіста ОУН умовно

14:22 20 січня 2017 р.

Фото до новини


Фото: zik.ua

Оскільки підозрюваний у підготовці терактів на залізниці Роман Вітинський визнав свою вину, допоміг слідству та уклав угоду з прокурором, суд звільнив його від покарання, призначивши іспитовий термін у два роки.

Жовківський райсуд Львівщини завершив 16 січня розгляд справи одного з п'ятьох підозрюваних у підготовці терактів на залізниці. Йдеться про активіста ОУН Романа Вітинського, якого працівники СБУ затримали у серпні 2016 року.

У вироку суду вказано, що Роман Вітинський разом із іншими підозрюваними у цій справі у квітні-травні 2015 року «вступили у злочинну змову з метою насильницького захоплення державної влади в Україні, шляхом партизанського руху та революції». Згідно з розробленим планом, який правоохоронці виявили на комп'ютері в одного із затриманих, учасники цієї групи мали формувати осередки та забезпечувати їх зброєю.

«Після створення боєздатної злочинної групи у кількості близько 100 осіб, наявності двох баз для переховування та достатньої кількості вогнепальної зброї, боєприпасів до неї, запасів їжі та одягу, заплановано перейти до насильницького захоплення влади з використанням вогнепальної зброї та вибухових пристроїв на рівні районних центрів Львівської області, розташованих у лісистій місцевості у містах Турка, Старий Самбір і Сколе», – йдеться у вироку суду.

Із тексту документу випливає, що сам Роман Вітинський не був керівником цієї групи. Він мав забезпечувати інших зброєю, приміщеннями та автомобілями. У вироку вказано, що він без оформлення у МВС купив автомобіль, а згодом і зброю для учасників змови.

Загалом за такі дії йому загрожувало ув'язнення на п'ять років, однак, оскільки Роман Вітинський визнав свою вину, допоміг слідству і уклав угоду з прокурором, суд звільнив його від покарання, призначивши іспитовий термін у два роки.

Під час цього терміну засуджений має повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання. Якщо Роман Вітинський порушить умови угоди або скоїть новий злочин, то цей вирок скасують. Також Роман Вітинський змушений заплатити 25,3 тисяч грн за проведення експертиз по цій справі.

Про це повідомили сьогодні, 20 січня, в інтернет-виданні «Zaxid.net», де також нагадали, що в серпні 2016 року оперативники СБУ затримали п’ятьох членів терористичної групи, які, за інформацією правоохоронців, планували одночасно підірвати залізничні колії на Львівщині у трьох різних напрямках від обласного центру. Одного з терористів затримали під час закладання вибухівки на мосту біля Дублян Львівської області, під час цього затримання відбулася перестрілка, в якій постраждав сам затриманий та один з працівників СБУ. Троє з п'яти затриманих виявилися представниками добровольчого руху ОУН. У самому добровольчому русі ОУН заявляли, що ця справа є надуманою.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів