Захоплення землі під Львовом: кого захистить Пустомитівський суд - законних власників чи компанію-рейдера

16:49 12 травня 2021 р.

Фото до новини

13 травня о 9.00 у Пустомитівському районному суді відбудеться слухання справи №450/1038/21 про самовільне захоплення ТзОВ «Спектр» частини земельних ділянок землевласників і дороги площею 1,5 га на території земельного масиву ГО «Об’єднання забудовників «Горішній».


Про цю абсурдну з погляду права історію розповіли власники земельних діялнок з ГО «Об’єднання забудовників «Горішній» під час відеопресконференції у Львові, пише Dailylviv.

Упродовж 1993-1994 років рішеннями колишньої Зубрянської сільської ради було надано земельні ділянки на правах особистої приватної власності 200 заявникам у межах адміністративної одиниці «Горішній» загальною площею 17,8 га. Для індивідуального житлового будівництва та обслуговування господарських будівель.

На цю площу Пасіки-Зубрицькою територіальною громадою був розроблений і затверджений генеральний план території із конкретним визначенням місць забудови та усієї необхідної інфраструктури, в т.ч. доріг спільного користування. Багато власників земельних ділянок, маючи державні акти приватної власності на землю, реально використовують їх відповідно до цільового призначення. Однак частина власників ділянок, котрі також мають державні акти приватної власності на землю, вже 15 років позбавлені доступу до своїх земельних ділянок через самовільне заволодіння у 2006 році ТОВ "Компанія "Спектр" кількома земельними ділянками і територією дороги спільного користування. Ця компанія незаконно захопила і загородила парканом територію, яка їй не належить. 

Факт самовільного захоплення землі ТОВ "Компанія "Спектр" підтверджено також при виїзді на місце комісією 22 липня 2020 року за участю голови Пустомитівської РДА, працівників юридичної та землевпорядної служб РДА, працівника відділу у Пустомитівському районі Головного управління Держгеокадастру, а також представників Давидівської ОТГ і землевласників, права яких порушені. 

За результатами цього комісійного розгляду Пустомитівською РДА матеріали були скеровані на розгляд до Львівської місцевої прокуратури № 3 у місті Пустомити, а також начальникові Пустомитівського відділу поліції. Однак такі очевидні правопорушення досі не стали підставою для порушення карної справи. Незважаючи на те, що Головне управління Держгеокадастру у Львівській області у своєму листі від 16 жовтня 2020 року ще раз встановило і підтвердило, що компанія «Спектр» «самовільно зайняла земельну ділянку шляхом загородження її металевим парканом» (дослівна цитата).

Давидівська обʹєднана територіальна громада і власники земельних ділянок, законні права яких порушені, впродовж тривалого часу зверталися до різних державних і правоохоронних органів за захистом своїх прав. Однак порушення не були усунені, а захоплені рейдерським способом ділянки і дорога не повернуті до сьогодні. Безпорадність місцевих органів влади та окремих правоохоронних органів справляє враження службової недбалості.

Тому власники земельних ділянок подали судовий позов про відновлення своїх законних прав. Вони розглядають також можливість доповнення своїх вимог про матеріальне відшкодування збитків, яких вони зазнали за багато років перешкоджання з боку компанії-рейдера у використанні свого майна. 13 травня о 9.00 у Пустомитівському районному суді відбудеться слухання справи №450/1038/21 про самовільне захоплення ТзОВ «Спектр» частини земельних ділянок землевласників і дороги площею 1,5 га на території земельного масиву ГО «Об’єднання забудовників «Горішній».

У разі незадоволення своїх законних вимог у суді першої інстанції землевласники з "Горішнього" Петро Федючка, Петро Депас, Костянтин Волошин заявили на пресконференції у Львівському пресклубі 12 травня, що вдадуться до акцій громадянського протесту задля привернення уваги державних і правоохоронних органів до проблеми громади. Це може бути навіть перекриття руху на автомагістралі, яка проходить неподалік їхніх земельних ділянок. Цей намір з відчаю підтримують усі власники земельних ділянок, права яких порушені багаторічним самовільним захопленням території. Завтра всі вони зберуться біля приміщення суду у Пустомитах. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів