У слідчому ізоляторі державної пенітенціарної служби на Львівщині утримують двох неповнолітніх

20:22 13 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: mukachevo.net

У прес-службі обласної прокуратури стверджують у понеділок, що цією установою вже забезпечено комплексний нагляд за додержанням прав дітей, які потрапили у конфлікт із законом.

У прес-службі обласної прокуратури заявили сьогодні, 13 жовтня, що цією установою вже забезпечено комплексний нагляд за додержанням прав дітей, які потрапили у конфлікт із законом. У її повідомленні з цього приводу також зазначено:

«Упродовж 9 місяців поточного року до суду направлено 22 клопотання про застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру, з угодами про визнання винуватості – 7 обвинувальних актів та 11 з угодами про примирення. Зазначимо, що укладення таких угод є додатковим засобом гуманізації застосування кримінальної репресії до дітей.

Також поширеною є практика застосування до неповнолітніх альтернативних запобіжних заходів, не пов’язаних з позбавленням волі, таких як особисте зобов'язання (21) та домашній арешт (10). При цьому, у поточному році до жодного неповнолітнього, на стадії досудового розслідування, такий запобіжний захід, як взяття під варту не застосовувався. Така практика дає змогу не порушувати сформовані соціально-корисні зв'язки дітей з їх родинами або законними представниками.

За наслідками реалізації прокурорами повноважень щодо сприяння суду у розгляді кримінальних справ в розумні строки, на 75% зменшилась кількість випадків, коли неповнолітні утримуються під вартою понад 6 місяців (1 неповнолітній проти 4-х торік).

Варто зауважити, що внаслідок гуманізації кримінального судочинства відзначається позитивна тенденція до зменшення кількості не лише випадків, коли неповнолітні перебувають у слідчих ізоляторах, а й засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі.

Так, наразі у слідчому ізоляторі державної пенітенціарної служби України у Львівській області утримується лише 2 неповнолітніх, тоді як за 9 місяців 2013 року – 12 осіб. Крім того, поточного року органами прокуратури Львівської області проведено ряд актуальних перевірок стану додержання законодавства щодо захисту прав неповнолітніх, які перебувають у спеціальних установах для дітей, забезпечення якісного медичного обстеження, соціального захисту підлітків, надання їм належної медичної допомоги, виконання індивідуальних програм реабілітації, тощо.

Унаслідок активізації наглядової діяльності у цій сфері поновлено права понад 20 ув’язнених дітей. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 11 службових осіб державної пенітенціарної служби України.

При цьому, виявлені у 2014 році органами прокуратури порушення у діяльності правоохоронних органів під час здійснення досудового слідства у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх, проведення з підлітками профілактичної роботи стали підставою для притягнення до відповідальності 75 посадовців. У прокуратурі Львівської області триває подальша робота щодо забезпечення комплексного захисту прав і свобод дітей та ефективної діяльності органів прокуратури в системі ювенальної юстиції нашої держави».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів