У першому турі шахової Олімпіади перемогли троє львів’ян

23:50 3 вересня 2016 р.

Марія Музичук переграла португалку, а Юрій Криворучко та Андрій Волокитін – йорданців.

Перший тур 42-ї Всесвітньої Олімпіади в столиці Азербайджану Баку, як і очікувалося, пройшов без жодних несподіванок – усі фаворити (як жінки, так і чоловіки) не втратили жодного очка. Не стали виключенням і українські збірні.

До речі, наша жіноча команда після оприлюднення нових рейтингів (на 1 вересня) перемістилася на другу стартову позицію, трохи випередивши росіянок. А першою рахунок у матчі з Португалією відкрила екс-чемпіонка світу зі Львова Марія Музичук.

Чорними фігурами вона без проблем розібралася з лідером їхньої збірної. Марія скористалася з помилки суперниці й швидко та чітко реалізувала свою перевагу. Єдине, чого шкода – це те, що Марія у цій зустрічі, мабуть, не зможе точно визначити, у якій формі вона знаходиться.

Білими досить легко взяла гору у Каталонському початку Наталія Жукова. Натомість Анна Ушеніна чорними зі самого початку викликала вогонь на себе, але її опонентка діяла надто боязко. Відтак Анна захопила ініціативу, яку без перешкод довела до перемоги.

Своєю чергою, Інна Гапоненко не поспішала білими поставити суперницю в скрутне становище. До речі, треба сказати, що португальські шахістки розставили своїх учасниць суворо за коефіцієнтом, але… навпаки. Отож, Гапоненко мала найсильнішу противницю. У захисті Каро-Канн Інна не дістала перевагу, але спокійно сконцентрувала сили для атаки на короля. До 27-го ходу її суперниця мала цілком життєздатну позицію, але після помилки Гапоненко провела красиву й невідпорну матову атаку.

У чоловіків лік очкам проти збірної Йорданії розпочав Руслан Пономарьов. Він не робив ставку на дебют, обравши білими дещо старомодний дебют слона. Але його розрахунок на допомогу суперника цілком справдився. Руслан швидко поклав його на обидві лопатки.

Натомість львів’янин Юрій Криворучко спокійно зрівняв чорними фігурами гру, а в симетричній позиції за рахунок високого класу легко переграв свого слабкішого опонента. Антон Коробов теж не став витрачати дебютні заготовки на свого опонента. Білими він не дістав переваги, але, коли дійшло до бойової гри, не лишив супернику жодного шансу.

І тільки ще один львів’яінин, Андрій Волокитін, примусив прихильників української збірної трохи похвилюватися. Після дебюту його позиція виглядала вельми підозріло. Проте Андрій не розгубився і знайшов кілька найкращих ходів поспіль. Такий опір українця змусив шахіста з Йорданії почати помилятися. Після чого львів’янин легко реалізував перевагу.

Отож, у восьми партіях наші колективи не втратили й пів очка. У другому турі, на них чекають трохи сильніші суперники, але, думається, що командні перемоги українці знову здобудуть.

Жінки гратимуть із молдаванками, а чоловіки – зі збірною Албанії. Треба сказати, що очолює албанців міжнародний гросмейстер Еральд Дервіші (рейтинг – 2564).

До речі, нагадаємо, що саме за командні перемоги нараховується два очки, за матчеву нічию – одне. А на фініші при рівній кількості матчевих пунктів, першим додатковим показником є коефіцієнт Бергера і лише другим – загальна кількість індивідуальних балів.

Про це повідомили сьогодні, 3 вересня, в агенції Укрінформ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів