У Львові знищили в Снопківському парку 148 здорових дерев, – прокурор (відео)

15:45 11 квітня 2014 р.

Флеш-моб біля львівської Ратуші проти несанкціонованої вирубки дерев у Снопківськомц парку

Флеш-моб біля львівської Ратуші проти несанкціонованої вирубки дерев у Снопківськомц парку
Фото: zik.ua

Про це заявив у п’ятницю на прес-конференції прокурор Галицького району міста Львова Сергій Янчишин.


Відео: zik.ua

Стверджуючи сьогодні, 11 квітня, що на території парку «Снопківський» безпідставно проведено суцільну рубку 148 сироростущих дерев, прокурор Галицького району міста Львова Сергій Янчишин заявив також у п’ятницю на прес-конференції: «Така рубка є грубим порушенням чинного природоохоронного законодавства. Цю рубку здійснювали безпосередньо під контролем директора дочірнього підприємства «Парк Високий замок» ЛКП «Зелений Львів». Завдана шкода встановить понад 50 тис. грн., крім того ця шкода оцінюється самим фактом знищення частини парку».

Він додав, що сьогодні, 11 квітня, прокуратура Галицького району Львова за фактом вчинення службовими особами дочірного підприємства «Парк Високий замок» ЛКП «Зелений Львів» умисного знищення та пошкодження об’єкту природно-заповідного фонду внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 252 Кримінального кодексу України За словами Янчишина, слідство проводитиме Галицький районний відділ міліції.

Про це розповідає сьогодні, 11 квітня, «Дивись. Інфо». Натомість прес-служба обласної прокуратури інформує в повідомленні «Прокуратура системно та предметно працюватиме над вирішенням проблем львівських парків, – В.Гураль»:

«Сьогодні, 11 квітня, прокурор Львівської області Володимир Гураль для представників ЗМІ провів брифінг. Участь у заході також взяли начальник управляння захисту прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області Тарас Дунас та прокурор Галицького району м. Львова Сергій Янщишин.

Зокрема, під час брифінгу прокурор області поінформував журналістів про ситуацію навколо вирубки дерев в межах парку «Снопківський» та вжиті органами прокуратури заходи реагування з цього приводу. Відтак, за результатами перевірки встановлено, що директор Дочірнього підприємства «Парк Високий Замок» Львівського комунального підприємства «Зелений Львів», в період часу з 25.03.2014 по 27.03.2014р. включно, в порушення ст.ст. 7,38 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», згідно яких «на території парків-пам'яток садово-паркового мистецтва забороняється будь-яка діяльність, що не пов'язана з виконанням покладених на них завдань і загрожує їх збереженню», вимог Постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах», усвідомлюючи, що вирубка сироростущих дерев на території об’єктів природно-заповідного фонду забороняється чинним природоохоронним законодавством, дав вказівку працівникам вищезгаданого підприємства здійснити вирубку дерев та безпосередньо керував здійснення ними, суцільної вирубки дерев на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк Снопківський».

Унаслідок чого безпідставно вирубано 74 сироростущих дерева, тим самим знищено частину об’єкту природно-заповідного фонду та зменшено естетично-рекреаційну цінність парку. Згідно акту перевірки Державної екологічної інспекції у Львівській області завдана шкода становить понад 50 тис.грн.

З огляду на це, 11 квітня поточного року прокуратурою Галицького району м. Львова внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення службовими особами Дочірнього підприємства «Парк Високий Замок» Львівського комунального підприємства «Зелений Львів» умисного знищення та пошкодження об’єкту природно-заповідного фонду, за ч.1 ст.252 Кримінального кодексу України.

На даний час розслідування кримінального провадження доручено слідчому відділу Галицького райвідділу міліції. Хід розслідування перебуває на контролі прокуратури Львівської області. Крім того, прокурор області також наголосив, що з метою недопущення розбазарювання земель природно-заповідного фонду, ще в червні 2013 року прокуратурою міста Львова подано до Львівського окружного адміністративного суду позов до Львівської міської ради про визнання неправомірною бездіяльності Львівської міської ради щодо забезпечення проведення робіт з винесення меж об’єктів природно-заповідного фонду м. Львова та закріплення їх в натурі (на місцевості); зобов’язання Львівську міську раду забезпечити проведення робіт з винесення меж об’єктів природно-заповідного фонду м. Львова та закріплення їх на місцевості, у тому числі парку «Снопківський».

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 31.10.2013 позовні вимоги прокуратури задоволено повністю. Відтак зобов’язано Львівську міську раду, виконавчий комітет Львівської міської ради та міського голову м.Львова відповідно до вимог чинного законодавства України забезпечити проведення робіт з винесення меж 26 об’єктів природно-заповідного фонду м.Львова та закріплення їх в натурі (на місцевості).

Водночас, Львівська міська рада не погодилася із вказаним судовим рішенням та оскаржила його в апеляційному порядку. Тому згадане рішення в законну силу не вступило.

Крім того, прокуратурою міста Львова подано до суду 5 позовів про скасування ухвал Львівської міської ради, визнання недійсними державних актів про право власності на земельні ділянки, договорів оренди та зобов’язання до повернення земельних ділянок у зв’язку з тим, що останні входять в межі парку «Снопківський» (площа земель – 0,5948 га). Наразі судами розглянуто 2 позови. Серед розглянутих позовів один задоволено, однак перебуває в касаційній інстанції (площа земельної ділянки 0,1662 га) у ще одному позові відмовлено. Прокуратурою вживаються заходи щодо оскарження рішення суду».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів