У Львові повернули правоохоронцям лише третину зброї, викраденої в «ніч гніву» (відео)

11:05 19 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук / «Гал-інфо»

Начальник міського управління МВС Сергій Зюбаненко повідомив, що повернуто лише третину зброї, викрадену в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року.

Журналіст «Радіо Свобода» Галина Терещук розповіла в сьогоднішній публікації «Погроми у Львові, рік потому: ніхто не покараний, нічого не розслідувано»:

«Рік тому в ніч із 18 на 19 лютого у Львові відбулися погроми силових структур. Ця ніч отримала назву «ніч гніву» – було вкрадено зброю, спалені автомобілі, знищено майно, кримінальні справи.

Понад місяць львівські міліціонери боялись одягати форму. Львів’яни об’єднались у загони самооборони і цілодобово чергували, щоб захистити місто від повторних провокацій.

Невідомі особи спровокували погроми обласного управління міліції, районних відділів (всіх, окрім одного), обласної прокуратури, СБУ, військової частини внутрішніх військ, завітали у податкову, мали намір йти до обласного управління Міністерства надзвичайних ситуацій. За ніч було дев’ять пожеж, цілком згоріла будівля військової частини внутрішніх військ, вкрадено понад тисячу одиниць зброї, а це – пістолети, автоматична зброя, гвинтівки.

Досі розшукують два автомобілі тодішнього «Беркуту», в установах силових структур було викрадено і понищено майно, пропали кримінальні справи. Журналіст-криміналіст Омар Узарашвілі розповів: «Коли взяли Галицький райвідділ, приїхав бусік і люди з нього вказували, які документи і зброю виносити в машину. А це були хлопці одного з місцевих угрупувань, яке у 2004 році захищало Помаранчевий Майдан, потім торгувало наркотиками». 

Зранку після погромів один із працівників Галицького райвідділу міліції розповів «Радіо Свобода», що за тиждень до них нищили документи в обласному управлінні міліції та СБУ. За кілька годин до початку погромів відбулася нарада у голови Львівської облради Петра Колодія за участю силовиків, які повідомили, що на вечір готується якась провокація. Але зупинити її не вдалося. Міський голова Львова Андрій Садовий взагалі не вийшов до людей, щоб зупинити їх іще перед початком погромів біля обласного управління міліції. Хоча його просили. До погромів їхні організатори були підготовлені. Адже привезли у машинах каски, бити, палиці.

Кримінальні провадження закрили

На сьогодні в усіх розгромлених приміщеннях власними силами проведено ремонт. «Третину зброї різними шляхами повернуто», – каже начальник міського управління міліції Сергій Зюбаненко.

Решта зброї, за його припущенням, – у крадіїв по домівках. Керівник міліції пояснив:

«У нас у слідчій частині міського управління розслідується дві кримінальні справи по викраденню зброї у спецпідрозділі «Беркут», райвідділах, міському управлінні. Решта справ, які були відкриті – закриті, згідно з прийняттям певних законів про амністію. Розслідувати, хто грабував і нищив, чи це було сплановано, чи приїхала група курсантів з Харкова, немає можливості. Якби була кримінальна справа, то вдалося б з’ясувати». 

Серед тих, хто громив приміщення, були не лише місцеві активісти, але й чимало російськомовних молодиків спортивної зовнішності, що зафіксовано у відеоматеріалах. «Майже всі кримінальні провадження, що були викрадені, були поновлені», –говорить Сергій Зюбаненко.

Після Майдану новопризначений тоді начальник СБУ у Львівській області Віктор Андрейчук вважав честю розслідувати, хто вчинив погроми у Львові. Він тоді сказав: «Слід є різний, харківський і місцевий». Зокрема, натякнув, що до організації причетна одна з місцевих політичних сил.

Однак рік після погромів минув і Віктор Андрейчук дуже неохоче говорить про минулорічні події: «Не можу коментувати».

Погроми організували за сценарієм

Експерт Олександр Антонюк вважає, що у Львові була проведена чітка диверсійна кампанія, продовженням сценарію якої стали АТО, так зване «ДНР» і «ЛНР». «Ніч гніву мала бути певним поштовхом для розкачування Західної України, адже захоплення адмінбудівель було і в Тернополі, і в Рівному. Майдан мав завершитися федералізацією. Нова влада просто мала це легітимізувати. Це був певний проект під прикриттям СБУ і правоохоронних органів. Луганськ брався аналогічно, лише там був день гніву. Це робила диверсійна групу ФСБ з залученням місцевих людей», – такої думки експерт.

«Якби під час львівських погромів пролунали постріли, це стало б підставою для запровадження надзвичайного стану», – наголошує Омар Узарашвілі.

Уже 18 лютого розпочалось силове протистояння між силовиками і майданівцями. Він припускає, що до подій у Львові причетні праворадикальні сили: «Серед них кожен третій міг працювати і на іншу країну, виконувати їхні завдання».

Одразу після «ночі гніву» 19 лютого команда Януковича оголосила антитерористичну операцію. Але цей сценарій було зірвано, коли у Хмельницькому працівник СБУ вбив пенсіонерку.

Про «ніч гніву» у Львові керівники силових відомств у Львові та області говорять вкрай неохоче, воліють цю тему оминати. А одразу після Майдану вважали честю розслідувати ці події і назвати їхніх організаторів».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів