У «гуманітарному конвої» Ахметова для донеччан натрапили на військову амуніцію, – нардеп (відео)

18:25 15 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Українська служба «BBC»

Народний депутат і комбат «Донбаса» Семен Семенченко заявив у понеділок, що в затриманому добровольцями «гумконвої» – речі для солдатів.


Відео: «112 Україна»

Народний депутат і комбат «Донбаса» Семен Семенченко заявив сьогодні, 15 грудня,

«Прибули на місце блокування «гуманітарних вантажів» фонду Ахметова в районі Великоновоселки. Більше 20 фур. Нормальна солдатська їжа: макарони, «Олейна», печиво.

Із «дитячого харчування» – машина з фасованою манною кашею. За словами бійців полку «Дніпро», були затримані машини з термобілизною й камуфляжем.

Бійці «Дніпра» сповнені рішучості не годувати терористів доти, поки не відпустять військовополонених. Поїхали далі, на «кордон».

P.S. На українській території, підконтрольній нашій армії, –в  Мар'їнці, Красногорівці й т.д., люди реально голодують і потребують допомоги. Подбайте про них, громадяни благодійники.

P.P.S. Коли розглядали машину зі сигаретами, приїхав представник мережі «Брусничка» в Донецьку й простодушно зізнався, що це вантаж для їх мережі...».

Семен Семенченко написав це на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook». Натомість в Українській службі «BBC» повідомили сьогодні, 15 грудня:

«У Фонді Ріната Ахметова заявили про блокування українськими силовиками автоколони з гуманітарним вантажем для жителів Донбасу, що живуть на підконтрольній сепаратистам території. У неділю 22 машини затримали бійці полку «Дніпро-1» - на блокпості біля селища Богатир у Донецькій області.

Силовики кажуть, що вантаж, який перевозить автоколона, не є гуманітарним. Він може використовуватися для підтримки сепаратистів чи контрабандних продажів у Донецьку.

У Фонді Ріната Ахметова такі звинувачення заперечують. У прес-службі «Дніпра-1» повідомили, що солдати пропустили єдину вантажівку, яка перевозила виключно дитяче харчування.

Берці у вантажі?

У прес-службі «Гуманітарного штабу» Фонду Ріната Ахметова заявили, що у складі цього рейсу з Дніпропетровська до Донецька, – близько 400 тонн продуктів: макаронні вироби, мука, вівсяні пластівці, печиво, соняшникова олія та згущене молоко. «Формальним приводом для відмови сьогодні стали додаткові вимоги до пакету документів на вантаж, до самого вантажу питань у перевіряючих не було», – заявили у Фонді Ріната Ахметова.

Однак у прес-службі полку «Дніпро-1» українській службі «ВВС» розповіли, що саме склад вантажу став причиною блокування колони. «Було заявлено, що це гуманітарна допомога жителям окупованих територій. Але виявилося, що серед цієї гуманітарної допомоги були берці, форма, термобілизна. Навряд чи це ті речі, які становлять першу необхідність на окупованих територіях, де елементарно не вистачає продуктів харчування», – прокоментувала ситуацію речниця «Дніпра-1».

Вона додала, що були проблеми й з документами на вантаж: «Під виглядом гуманітарної допомоги від Фонду Ріната Ахметова ці хлопці постійно проскакували».

У понеділок колишній заступник губернатора Дніпропетровщини, а нині депутат Борис Філатов на своїй сторінці у «Facebook» повідомив, що до «блокади» гуманітарних конвоїв, які прямують у підконтрольні сепаратистам райони Донецької і Луганської областей, приєдналися батальйони «Донбас», «Кривбас» та «Правий сектор». Інший депутат та один з керівників батальйону «Донбас» Семен Семенченко, який у понеділок відвідав місце зупинки колони, у соцмережах повідомив про те, що серед машин там бачив вантажівку з цигарками.

У прес-службі «Дніпра-1»розповіли, що машини з цигарками їхали окремо від колони Фонду Ріната Ахметова. Їх також затримали і підозрюють у тому, що частина вантажів перевозилися для подальшого продажу у одній з торгових мереж Донецька без сплати податків. Єдину машину з гуманітарної колони, яка, за словами представників полку «Дніпра-1», перевозила виключно дитяче харчування та манну крупу, силовики пропустили.

Лише продукти і памперси

Координатор «Гуманітарного штабу» Фонду Ріната Ахметова Рімма Філь заперечила інформацію про «негумантарний» склад затриманого вантажу. «Нічого, окрім продуктів харчування та памперсів, ми не перевозили і не будемо перевозити», – заявила вона у коментарі «ВВС Україна».

Рімма Філь також додала, що гуманітарні колони Фонду Ріната Ахметова вже чотири місяці їздять одними й тими ж маршрутами, й жодних проблем не виникало: «Ми не перевозимо і не годуємо ні одну зі сторін, які воюють».

«У понеділок зранку ми надали повний пакет документів, який вимагали у «Дніпрі-1». Жодних претензій не висловили, але машини не пропускають», – додала координатор «Гуманітарного штабу».

Станом на 16:30 колона Фонду Ріната Ахметова все ще залишалася на блокпості полку «Дніпро-1». У Фонді також розповіли, що звернулися до МВС, однак реакції від міністерства наразі немає».

Про це повідомили в понеділок в Українській службі «BBC».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів