У 2015 році львівські правоохоронці передали до суду 34 справи про шахрайства з платіжними картками

18:00 5 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: vidomosti-ua.com

Начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю обласного управління МВС повідомив у четвер: «З початку року ми передали до суду 34 кримінальні провадження, відкриті за фактами подібних шахрайств».

У прес-службі (відділі зв’язків із громадськістю) обласного управління МВС повідомили сьогодні, 5 березня:

«У переважній більшості випадків жертви шахрайств з платіжними картками недостатньо ретельно охороняли конфіденційну інформацію. Про це та про способи боротьби з таким видом шахрайств сьогодні, 5 березня, йшла мова на прес конференції у Головному управлінні МВС України у Львівській області.

Участь у прес конференції взяли начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю ГУМВС України у Львівській області майор міліції Олег Кріп, заступник керівника Департаменту безпеки Західного ГРУ Приватбанку Петро Харкавий та громадський діяч Роман Матис. Організував зустріч заступник начальника Управління кадрового забезпечення ГУМВС України у Львівській області капітан міліції Роман Баховський.

Останнім часом до правоохоронців Львова та області щодня надходять повідомлення про шахрайства, пов’язані з платіжними картками. Боротьба з цим видом злочинів – надскладне завдання для правоохоронців, оскільки зловмисники постійно вдосконалюють свої вміння та навички, вигадуючи злочинні схеми, нейтралізувати які не встигають служби безпеки банків.

«З початку року ми передали до суду 34 кримінальні провадження, відкриті за фактами подібних шахрайств. Найбільша проблема при розкритті таких злочинів – це встановити особу зловмисника. Інколи для скоєння злочину шахраї використовують більше десяти телефонних карток, тому прослідкувати їх надзвичайно складно», – розповів Олег Кріп.

За словами правоохоронця, жертвами шахрайств з кредитними картками у 90 відсотках випадків були клієнти Приватбанку, оскільки саме цей банк надає найбільше різноманітних послуг населенню і постійно вдосконалює систему електронного банкінгу.

«Власне, тому ми й вирішили розпочати співпрацю саме з Приватбанком, адже адміністрація напряму зацікавлена у розкритті таких злочинів», – зауважив Олег Кріп.

За словами Романа Матиса, ідея обєднати зусилля працівників банку та правоохоронців для захисту громадян від шахраїв, прийшла під час зустрічі керівництва Самбірського райвідділу міліції з громадськими активістами.

«Власне, під час цієї зустрічі зайшла мова про шахрайства. Ми вирішили запросити взяти участь в обговоренні проблеми представників Приватбанку і в результаті знайшли рішення, яке і впроваджуємо», – розповів Роман Матис.

В адміністрації Західного ГРУ Приватбанку прийняли рішення максимально сприяти правоохоронцям в ідентифікації зловмисників.

«Не хотілося б розкривати деякі аспекти роботи служби охорони банку, проте можу сказати – зараз ми працюємо над спрощенням ідентифікації осіб зловмисників, залучаючи до цієї роботи телефонних операторів та інші структури. Це, правда, вимагає часу і деяких змін у законодавстві, проте якщо нам таки вдасться запровадити ці моменти, захищеність клієнтів банку зросте в рази, а ідентифікувати зловмисників стане набагато простіше», – розповів Петро Харкавий.

Загалом, Приватбанк став першим з українських банків, котрий в інтересах своїх клієнтів погодився співпрацювати з міліцією. І це вже дало свої результати.

«Якщо раніше бюрократичне навантаження на міліції змушувало нас працювати над такими злочинами 2-3 місяці, зараз, після того як Приватибанк пішов нам назустріч і допомагатиме ідентифікувати особу, ми зможемо розкривати такі злочини швидко та ефективно», – підбив підсумок зустрічі Роман Баховський.

У випадку, якщо ефективність експерименту буде доведено, цей досвід правоохоронців Львівщини буде розповсюджено на всій території України».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів