Суд вирішив повернути Дубневичу арештовану валюту

14:34 19 січня 2021 р.

Фото до новини

Вищий антикорупційний суд скасував арешт 119 тисяч доларів і 102 тисячі євро, вилучених у помешканні нардепа Ярослава Дубневича.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу від 11 січня, пише DailyLviv.

Гроші були вилучені 27 грудня 2019 при обшуку вдома у Дубневича. Суд їх арештував, хоча господар будинку заперечував, що це його. Кошти нібито належали зятю Дубневича і передавалися на зберігання в будинок нардепа, який перебуває під охороною, у зв’язку із відбуттям подружжя на новорічні свята до гірськолижного курорту «Буковель».

Рік тому Апеляційна палата ВАКС відмовила зятю Дубневича у скасуванні арешту грошей.

Суд зазначив, що у випадку зберігання речей чи коштів на суму, що перевищує 340 грн. має укладатися договір зберігання у письмовій формі. Але такого договору не підписувалося. А пояснення учасників справи в даному випадку не можуть враховуватися як докази такого зберігання.

Прокурор приніс в суд відеозапис обшуку, на якому дружина Дубневича без примусу та запинки відповідала, що гроші належать її чоловікові. Зять на це сказав, що теща просто нічого не знала про їх домовленості про зберігання грошей.

Не добившись свого, зять Дубневича попросив Печерський суд визнати, що між ним і тестем був договір зберігання грошей і визнати зобов’язання їх повернути.

Оскільки вони є зятем і тестем, тобто близькими особами, то в них не виникало необхідності у формалізації передачі готівки і, зокрема, укладення письмового договору зберігання чи позики, або видачі письмової розписки.

Зять нардепа пояснив, що як фізична особа-підприємець отримав сукупний дохід за 2016-2019 роки у розмірі, що перевищує в рази суму, передану на зберігання. Готівку в іноземній валюті він поступово накопичив протягом 2017-2019 років.

Натомість його тесть у листопаді 2019 власними коштами зміг внести лише частину застави – 4 млн від призначених 90 млн. грн. і решту сплатили інші особи. Єдиним офіційним джерелом доходу Дубневича була і залишається заробітна плата народного депутата, жодних дивідендів, процентів, позик, дарунків нардеп у період з листопада по 23 грудня 2019 року не отримував.

Дубневич передачу зятем грошей не заперечував. У такій ситуації, оскільки спір щодо реальності такої домовленості відсутній, то суддя Печерського суду Сергій Вовк визнав, що усний договір справді був і зобов’язав Дубневича повернути гроші.

Після цього зять Дубневича знову звернувся до Вищого антикорупційного суду. З огляду на рішення судді Вовка, яке не було оскаржене, антикорупційний суд визнав доведеним факт, що гроші належать зятю Дубневича.

Детектив не надав доказів, що гроші отримані від Дубневича або мали злочинне походження і до них як майна третьої особи можна застосувати спецконфіскацію. Відтак суд арешт скасував.

НАБУ інкримінує Дубневичу незаконне заволодіння значно більшою сумою, а саме – 93,3 млн грн. 

За версією НАБУ, Ярослав Дубневич, будучи народним депутатом України та обіймаючи посаду голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури Верховної Ради, у період з грудня 2015 року по березень 2017 року, за попередньою змовою групою осіб, знаючи про наявність єдиного виробника стрілочної продукції на території України – ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод», замість більш економічно вигідної переговорної процедури закупівлі, разом з іншими особами організував проведення відкритих торгів із залученням підконтрольних підприємств: ТОВ «Арго» і ТОВ «Корпорація КРТ». У результаті закуплено елементи верхньої будови колії за завищеними цінами, що призвело до збитків залізниці на суму 93,3 млн грн.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів