Шахрай виманив у Львові 500 доларів навіть у науковця

14:08 25 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: info-center.od.ua

Ними він «визволяв із міліції» свого сина.

Як повідомляє сьогодні, 25 жовтня, відділ зв’язів із громадськістю обласного управління МВС, у Львові шахрай під приводом «визволення з міліції сина» заволодів грошима 64-річного старшого наукового співробітника одного вищих учбових закладів. Дослівно ж ВЗГ ГУМВС України у Львівській області інформує, що 21 жовтня до Франківського райвідділу міліції надійшла заява від цього потерпілого про те, що до нього на мобільний телефон зателефонував невідомий чоловік і сказав, що син науковця потрапив до міліції.

І що для того, аби його відпустили, потрібні гроші у сумі 500 доларів. А після передачі йому їх на вулиці зник.

Щойно тоді науковець зрозумів, що став жертвою шахрая. Відтак правоохоронці проводять заходи з метою встановлення особи цього спритника.

А принагідно застерігають:

«Сучасні шахраї діють не тільки силою, але і хитрістю. Щороку з'являються все більш заплутані шахрайські схеми, які правоохоронці постійно розкривають.

Мобільні телефони не лише полегшили спілкування між абонентами, але і породили такий вид злочину, як телефонне шахрайство. Схема його проста, але вирішальними тут є фактори несподіванки та гра на емоціях потерпілого.

Шахраї дзвонять вам на мобільний, як правило, увечері або вночі (номер набирають найчастіше наздогад). Якщо відповідає жінка, починається словесна атака. Питають, чи є син (чоловік, внук), якщо відповідь позитивна, то «голос» повідомляє, що він затриманий працівниками міліції або потрапив в яку-небудь біду (сюжет може бути найрізноманітніший).

Якщо жінка починає нервувати, розпитувати подробиці, шахрай тріумфує – жертва «на гачку». Аферисти – хороші психологи, не дають людині вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві і слухняно виконують поради «доброго» посередника. Інколи шахраї просять не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити родичам і з'ясувати справжню картину. А інколи міняють голос і представляються родичами.

Мета одна – виманити з вас гроші, які ви повинні, «рятуючи» родича, переказати на певний банківський розрахунок або передати «посереднику».

Щоб не стати жертвою таких шахраїв, треба слідувати наступним правилам:

1. Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.

2. Уточніть, в якому саме відділі міліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть в міліцію (телефон чергової частини «102») і перевірте інформацію, що є у вас.

3. Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.

Якщо ви або ваші знайомі все ж потрапили у ситуацію, коли незнайомі люди, представляючись міліціонерами, вимагають у вас гроші за вирішення яких-небудь питань, негайно дзвоніть у міліцію. Цим ви або убезпечите себе від шахраїв, або, якщо «вимагач» дійсно є працівником міліції, допоможете очистити наші лави від випадкових людей.

Не забувайте: якщо ви намагаєтеся виручити своїх близьких за допомогою хабара, то самі стаєте винними у злочині, передбаченому статею 369 Кримінального  України (пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Міліція завжди готова прийти на допомогу постраждалим від дій зловмисників. Але найкращим способом боротьби з правопорушеннями були й залишаються правова грамотність і пильність».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів