Роман Курилас 2 роки незаконно відсидів у СІЗО з вини прокурора (відео)

12:56 17 грудня 2014 р.

Фото до новини

Два роки просидів львівянин Роман Курилас у камері СІЗО на 10 осіб без вироку суду. І тільки недавно його випустили під підписку про невиїзд. Але статус підозрюваного з нього все ще не зняли.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це під час прес-конференції на тему: "Звільнено з-під варти львів’янина, якого два роки  утримували за гратами за сфальсифікованими звинуваченнями. Як прокуратура фальсифікує докази у кримінальних справах" повідомив його адвокат Ігор Гордон.

Львівяни добре пам’ятають намети, встановлені активістами ГО «Ідея нації» під Львівським апеляційним судом, які в такий спосіб протестували проти утримання роками в СІЗО людей за фальсифікованими справами, що їх фабрикують посадовці в погонах.

Зокрема Романа Куриласа, звинувачували в тому, що він незаконно забрав квартиру в іншого львів’янина. Проте жодних доказів у прокуратури, яка проводила розслідування не було. Більше того, всі свідки, які були залучені у справі, не впізнали Романа Куриласа. Однак ані їхні свідчення, ані брак доказів не стали підставою для того, аби звільнити Романа Куриласа. Аж поки до справи не під’єдналася громадськість.

- Потерпілий у справі з самого початку заявляв, що він не знає Романа Куриласа, жоден свідок не підтвердив. Немає жодних речових доказів, - стверджує адвокат.

Проте, за його словами, за старим Кримінальним кодексом суд скеровував у СІЗО усіх, навіть за найменшими підозрами. За новим КК людину можуть залишити на волі і тільки зобов’яжуть нікуди не виїжджати. Проте наразі суди не поспішають використовувати це нове правило. Їм, чомусь, здається, що підозрюваного краще ізолювати від суспільства.
- Перебував у камері на десять осіб. З рідними та друзями не зустрічався, бо зустрічі були заборонені.

Передачі мені передавали. Ми їли те, що нам передавали, - ось так описує своє життя за останні два роки Роман Курилас.

За цей час він втратив свій бізнес. Однак йому пощастило, що родина увесь цей час його підтримувала.
- У СІЗО утримують людей за статтями, які передбачають максимальний термін ув’язнення – вісім років. А вони там вже по десять років сидять! При цьому їхні справи не розглядають, затягують. Так ви вже розгляньте справу і визначте – винна людина чи ні, а не знущайтеся над нею, обурюються громадські активісти.

Голова Проводу ГО «Ідея Нації» Остап Стахів зазначив, що незаконно засуджених в СІЗО в Україні на сьогодні є близько 4 тисяч і приклад Романа Куриласа дає надію таким людям. Він наголосив, що «Ідея Нації» не припинятиме займатися аналогічними справами і домагатиметься вчасних і справедливих рішень.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів