Неповнолітні вже скоїли з початку року на Львівщині більше 180 злочинів

18:30 3 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: portal.lviv.ua

53 кримінальні правопорушення вчинено в 2015-му учнями професійно-технічних навчальних закладів області, ще 70 – вихованцями шкіл, ліцеїв та гімназій.

Неповнолітні вже скоїли з початку року на Львівщині більше 180 злочинів. Зокрема – 74 тяжкі та два особливо тяжкі злочини. Такі дані озвучено сьогодні у ході проведеної прокуратурою Львівської області міжвідомчої наради з питань попередження злочинності в молодіжному середовищі, забезпечення додержання прав дітей у кримінальному провадженні та при виконанні стосовно них судових рішень.

Захід відбувся за участю керівників правоохоронних органів та органів виконавчої влади і місцевого самоврядування. Зокрема, під час наради вказано на неналежний рівень профілактичної роботи, відсутність своєчасного та повного обліку неповнолітніх правопорушників та неблагополучних сімей.

Так, незважаючи на те, що понад 19% злочинів вчинено неповнолітніми, які ніде не навчаються та не працюють, працівниками ОВС не встановлюються умови проживання підлітків, спосіб їх життя, можливість працевлаштування. Така незадовільна робота у подальшому призводить до рецидиву: у поточному році 12 дітей, які були раніше судимими, судимість яких не знята і непогашена у встановленому законом порядку, знову вчинили умисні злочини.

Поза увагою органів внутрішніх справ залишається виявлення неповнолітніх, які вживають наркотичні засоби, психотропні речовини, алкогольні напої. Також не вживається дієвих заходів щодо встановлення джерел придбання алкоголю неповнолітніми.

Сукупність усіх цих чинників обумовлює значну криміналізацію й учнівського середовища. Зі загальної кількості злочинів 53 вчинено учнями професійно-технічних навчальних закладів, ще 70 – вихованцями шкіл, ліцеїв та гімназій.

Водночас, як зазначили учасники наради, слідчими органів внутрішніх справ при здійсненні досудового розслідування кримінальних проваджень стосовно неповнолітніх допускаються порушення вимог законодавства щодо додержання розумних строків розслідування, встановлення всіх обставин та причин вчинення злочинів. При цьому, наголошено на необхідності впровадження принципів відновного правосуддя щодо неповнолітніх в частині звернення до суду з клопотанням про застосування до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру та укладення угод про примирення.

Відтак, за результатами роботи міжвідомчої наради розроблено низку заходів, спрямованих на підвищення ефективності роботи уповноважених органів на окресленому напрямку, розв’язання проблем дитячої злочинності та бездоглядності, створення належних умов для здорового розвитку та виховання.

Про це повідомили сьогодні, 3 липня, в прес-службі прокуратури Львівської області.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів