Найбільші українські торговельні мережі звинуватили у змові підвищити ціни

09:53 17 вересня 2013 р.

Фото до новини

Зокрема – "АТБ-Маркет", "Фуршет", "Ашан" і ще півтора десятка рітейлерів

Антимонопольний комітет (АМК) звинуватив у картельній змові найбільші українські торговельні мережі. Зокрема –"АТБ-Маркет", "Фуршет", "Ашан" і ще півтора десятка рітейлерів. Про це пише "Forbes Україна".

У АМК підозрюють, що ті домовилися про антиконкурентні узгоджені дії, які призвели до підвищення цін на продукти харчування в 2010-2011 роках. Відтак АМК може оштрафувати 18 компаній відразу за двома пунктами претензій.

Причому кожен з них може обійтися мережам в максимальні 10% від обороту за попередній рік. А це – 13,4 млрд. грн у перерахунку на фінрезультати лише шести найбільших рітейлерів, і близько 20 млрд. грн в цілому.

Адже, за даними Державної служби статистики, в 2010-2011 роках індекс споживчих цін в Україні зріс на 13,5%, тоді як ціни на основні продукти харчування в роздрібних мережах Києва збільшилися на 22-38%, а на деякі продукти – на 50-70%. АМК вважає: причина – в тому, що низка найбільших рітейлерів вимагали від постачальників відстрочки платежів (до 120 днів) і оплати різних додаткових послуг (реклама, бонуси та інше), які досягають 5-10% від вартості поставленого товару.

Претензії виставлені лише до компаній, які мають магазини в столиці, незалежно від розташування їх центрального офісу. Попередні висновки розслідування - більш ніж двухсотсторінковий документ – уже розіслано компаніям на початку минулого тижня.

На думку фахівців АМК, великі торговельні мережі порушили антимонопольне законодавство відразу за двома параметрами. По-перше, вони узгоджували між собою формат роботи з постачальниками, що зачіпало інтереси останніх. Друга претензія АМКУ – 18 великих торгових мереж створили картель, в центрі якого знаходиться "AC Nielsen".

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів