На Львівщині цього року скеровано до судів 36 проваджень щодо 48 посадовців-хабарників

17:50 4 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: 17tv.com.ua

Серед затриманих на вимаганні та одержанні неправомірної вигоди – п’ятеро працівників органів внутрішніх справ і три службові особи митниці.

Сьогодні, 4 червня, під час координаційної наради з питань ефективності протидії корупційним проявам прокурор Львівської області Роман Федик зажадав від керівників правоохоронних органів регіону докорінних якісних змін у боротьбі із корупцією. Він також констатував: «Підсумки роботи за п’ять місяців поточного року році свідчать про певну активізацію в діяльності правоохоронців з виявлення фактів кримінальної корупції, порівняно з аналогічним періодом минулого року, однак якісного підвищення рівня протидії корупційним правопорушенням не досягнуто».

Зокрема, як зазначено учасниками наради, цьогоріч до судів скеровано 36 кримінальних проваджень стосовно 48 посадових осіб, обвинувачених у корупційних злочинах (24 провадження – у 2014 році). При цьому, 11 правопорушень вказаної категорії вчинено у складі організованих злочинних груп.

Серед затриманих на вимаганні та одержанні неправомірної вигоди – п’ятеро  працівників органів внутрішніх справ та три службові особи митниці. Натомість, у таких важливих та уражених корупцією бюджетній та земельній сферах, а також у галузі освіти викрито лише поодинокі випадки вчинення злочинів зазначеної категорії.

Відтак прокурор області підкреслив: «Не витримує жодної критики те, що до кримінальної відповідальності не притягнуто жодного високопосадовця, а виявлення корупційних правопорушень обмежується лише службовими особами найнижчих категорій. Тому наполягаю на глибшому вивченні цієї проблеми, здійсненні постійного моніторингу криміногенної ситуації та налагодженню ефективнішого взаємозв’язку як з державними органами, так і з громадськістю». 

Крім цього, за словами прокурора Львівської області, значні зауваження викликає судова репресія у кримінальних провадженнях про злочини з ознаками корупції, оскільки зі семи засуджених судами осіб, рішення в яких вступили в законну силу у 2015 році, у жодному випадку громадяни не засуджені до реального позбавлення волі.

Вимагає покращення діяльність правоохоронців щодо протидії корупції й адміністративно-правовими засобами. Так, цього року спеціально уповноваженими суб’єктами складено 37 протоколів про корупційні правопорушення, 29 з яких судами розглянуто, до адміністративної відповідальності у виді штрафів притягнуто 25 осіб.

Роман Федик наголосив: «Наше завдання у сучасних умовах – створити такий механізм, що унеможливить вчинення нових фактів корупції та застосування корупційних схем. Разом з тим, підґрунтям комплексної й ефективної протидії цьому явищу є спільні зусилля правоохоронних органів, влади та суспільства». 

За результатами обговорення учасниками координаційної наради розроблено відповідні заходи для забезпечення чіткої організації роботи щодо протидії корупції на Львівщині. Про це повідомили сьогодні, 4 червня, «Щоденному Львову», в прес-службі прокуратури Львівської області.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів