Міліція порушує закон, коли вимагає «пройти з нею» (відео)

10:14 28 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: iPress.ua

Адвокат і правозахисник Олег Мицик зі Львова радить мітингувальникам і міліціонерам виконувати закон писаний, а не "усний".


Відео: Львівський прес-клуб

Участь в акціях, при яких є масове міліційське оточення і використовуються камінці, палиці, газові балончики  - за це передбачена надзвичайно жорстока кримінальна відповідальність, наголосив у відеопрограмі "Шість хвилин про" Львівського прес-клубу адвокат і правозахисник Олег Мицик. Є відповідальність за хуліганство. Люди мають розуміти, що грубе порушення громадського порядку – штурм, виривання огорожі, зупинення руху транспортних засобів, перекидання автомобілів, особливо якщо це зробила група осіб (не треба змови - просто одночасна дія кількох осіб), є вчиненням злочину групою осіб. І газові балончики трактуються як засоби, що травмують тіло іншої людини. Тому повинна молодь стримуватися від цього, попереджає Олег Мицик. Сучасний рівень технологій дозволяє працівникам міліції фіксувати з усіх можливих точок і дуже легко встановлять кожного: юрба не сховає нікого.

Що стосується дій працівників міліції, то вони повинні розуміти, що ніякий наказ їхніх командирів, начальників не звільнить їх від відповідальності, якщо буде встановлено і доведено - і буде політична воля наших правоохоронних органів на притягнення таких осіб до відповідальності – ніщо не врятує їх від кримінальної відповідальності за перевищення влади. Вони будуть нести відповідальність, якщо їм вранці усно в ланцюжку сказали застосовувати силу, застерігає Олег Мицик.

Якщо порівняти дії на вулицях правоохоронців в Україні і Європі, то в Україні вражає кількість міліціонерів. Ніде на Заході такої кількості не спостерігається. Ніхто з погляду витрати бюджетних коштів так не працює на Заході. На Заході поліція веде, насамперед. попереджувальну, стримуючу роботу. А у нас - прикриття міліцейською юрбою. Коли міліція діє безіменними особами, відповідальність яких не можна індивідуалізувати.

Працівники міліції відмовляються відрекомендуватися, на підставі чого діють, яку вказівку виконують, якою нормою закону керуються. Є відповідальність громадян за невиконання вимог працівника міліції. Судова практика іде цим шляхом, що працівник міліції має чітко сформулювати вимогу. По-друге, ця вимога має бути законною. Відповідно громадянин вправі запитати, що я порушую, яку вимогу ти мені формулюєш, на підставі якої правової норми, і в межах чого ти дієш?

Якщо міліціонер приходить і просто каже: «Пройди зі мною», його дії не є законними, підсумовуєОлег Мицик.

Фіксуйте все, що відбувається. Це доказ вашої власної  невинності.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів