Міліція Львівщини вкотре закликає не вірити телефонним шахраям

15:28 4 вересня 2015 р.

Фото до новини


Фото: ye.ua

Правоохоронці радять: «Не поспішайте розлучатися з грошима».

«Про те, як зловмисники використовують мобільні телефони для ошуканства довірливих людей, вже не раз повідомлялося у засобах масової інформації. Однак, на чужих помилках вчаться далеко не всі», – повідомили сьогодні, 4 вересня, в прес-службі (відділі зв’язків із громадськістю) Львівського обласного управління МВС, де також розповіли:

«Так, 1 вересня до Стрийського міськвідділу міліції звернувся 42-річний місцевий мешканець, який повідомив, що вранці цього ж дня до нього зателефонував невідомий чоловік. Він представився його давнім приятелем. Опісля сповістив, що потрапив у кримінальну халепу і його затримали правоохоронці. Тож тепер, аби виплутатися з неприємної ситуації, йому терміново потрібні 2000 доларів США. Причому кошти бажано перерахувати на картковий рахунок.

Недовго думаючи, заявник пішов у найближчу філію банку та відправив гроші в сумі 42 200 гривень. А під вечір дізнався, що його приятель в міліцію не потрапляв і до нього не телефонував.

Подібним чином шахраї видурили гроші і у 19-річного жителяПустомитівського району. Невідома особа по телефону представилася його другом, який начебто скоїв ДТП. І аби справа не дійшла до суду, конче потрібні гроші, які слід передати певній людині в обумовленому місці. Потерпілий не став вникати у нюанси справи, а просто відніс незнайомцю свої заощадження – 2600 гривень та 350 доларів США.

Телефонуючи, зловмисники нерідко називають себе працівниками банків і просять своїх жертв надати дані про їх платіжні картки начебто для збільшення кредитного ліміту чи з якихось інших причин. Отримавши потрібну інформацію, вони миттєво спустошують рахунки людей. Саме у такий спосіб 24-річна жителька Ходорова Жидачівського району позбулася власних коштів у сумі 5900 гривень.

Всі згадані вище злочини підпадають під санкції статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), які передбачають покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Якщо потерпілому завдано значної шкоди, то суд може позбавити й волі на строк до трьох років.

Однак виявити, затримати та притягнути «мобільних» зловмисників до кримінальної відповідальності не просто. Зазвичай стартові пакети для мобільного зв’язку вони використовують один раз, після чого їх позбуваються.

Це ж стосується і карткових рахунків, куди жертви перераховують кошти. Вони оформляються на підставних осіб, гроші знімаються миттєво після надходження і більше такий «пластик» не використовується.

Тож для того, аби не стати жертвою шахраїв, слід бути вкрай обережним. Зокрема, якщо вам телефонують і цікавляться конфіденційною інформацією (номерами банківських рахунків чи платіжних карток, паспортними даними тощо), у жодному разі її не надавайте. Після такого дзвінка необхідно навідатися до банківської установи, послугами якої користуєтеся, і дізнатися чи вам  звідти телефонували і з якого приводу.

У випадку, коли невідомий телефонний співрозмовник представляється родичем чи знайомим, котрому вже і зараз потрібна фінансова допомога (скоїв ДТП, затриманий працівниками міліції або інша прикрість), не поспішайте розлучатися з грошима. Для початку хоча б передзвоніть тому, хто начебто звертається до вас, за номером, що викликає абсолютну довіру».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів