Львівські активісти й правохоронці оголосили війну псевдоволонтерам

17:55 1 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Gazeta.ua

Як повідомили у середу в прес-службі обласного управління МВС, питання боротьби з псевдоволонтерами обговорювали на спільній нараді керівництва органів внутрішніх справ Львівщини з громадськими активістами.

Питання боротьби з псевдоволонтерами одговорювали сьогодні, 1 квітня, на спільній нараді керівництва органів внутрішніх справ Львівщини з громадськими активістами. Участь у нараді взяли начальник Головного управління МВС України у Львівській області – полковник міліції Дмитро Загарія, його заступник – полковник міліції Сергій Маруняк, начальник Штабу ГУМВС України у Львівській області – полковник міліції Юрій Гладун, заступник начальника Управління громадської безпеки – полковник міліції Андрій Гребенюк, начальник Львівського міського управління міліції – підполковник міліції Павло Гарасим, а також представники громадських організацій «Самооборона Львова», «Варта 700», «Дорожній контроль» та інших.

«Головна проблема – це те, що волонтерський рух дискредитований шахраями, котрі збирають гроші де завгодно – на вулицях, на дорогах, в маршрутках. І куди потім діваються ці гроші – невідомо. Точніше, відомо, проте довести те, що їх привласнюють шахраї дуже складно», –  окреслила проблему громадська активістка ГО «Варта 700» Наталя Шелестак.

За словами активістів, схеми шахраїв–псевдоволонтерів примітивні, але досить ефективні. Вони працюють за принципом піраміди. Є звичайні «волонтери», котрих ми бачимо зі скриньками на вулицях, є десятники, а є організатори цього «бізнесу на довірі».

«Переважно вони досить непогано захищені юридично. Мають відповідні документи, бухгалтерію, проте перевірити скільки «волонтери» зібрали на вулицях і скільки було перераховано тим, для кого ці кошти збираються, неможливо. І суми привласнених шахраями коштів – астрономічні», –  розповів активіст ГО «Варта 1» Ігор Зінкевич.

Під час наради правоохоронці домовились з активістами про ряд спільних практичних заходів, які будуть здійснені для того щоб витіснити «новітніх жебраків» зі Львова й області, а також для того щоб притягнути організаторів цього «бізнесу» до відповідальності. Павло Гарасим. Пообіцяв:

«Найближчим часом будуть організовані спільні групи, до складу яких увійдуть працівники міліції та громадські активісти і займатимуться ці групи виключно псевдоволонтерами. Зараз ми відпрацюємо алгоритм роботи і невдовзі буде результат».

Усі присутні погодились з тим, що позбавити місто від цього виду зловмисників, котрі як ніхто вміють пристосуватись до ситуації, буде надзвичайно складно, проте більше миритись з ним не можна. А Дмитро Загарія підсумував:

«Найгірше, що ці псевдоволонтери заробляють на наших патріотичних почуттях, на нашій доброті, нашій довірливості. Хоч буде непросто, я сподіваюсь, що спільними зусиллями ми викинемо цю нечисть з міста».

Про це повідомили сьогодні, 1 квітня, в прес-службі (відділі зв’язків із громадськістю) обласного управління МВС.

Як інформував «ЩЛ», у Львові боротьбу з псевдоволонтерами оголосили понад 20 громадських організацій, активісти яких проводять спільно з міліцією на вулицях та транспорті рейди проти шахраїв.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів