Львівська залізниця оформлює своє право власності на 35,3 тисячі га земель

17:52 28 квітня 2016 р.

Фото до новини


Фото: ar.volyn.ua

Судами було порушено з 2009 року провадження в 420 справах, у яких магістраль відстоює право постійного користування землями транспорту.

«Фахівці Львівської залізниці продовжують роботу над оформлення права власності на землі транспорту», – повідомили сьогодні, 28 квітня, на магістралі, де також розповіли подробиці:

«Регіональна філія «Львівська залізниця», відповідно до законодавства, оформлює право власності на понад 35,3 тисячі га земель транспорту в семи областях Західного регіону. Станом на сьогодні магістраль отримала правовстановлюючі документи на 70% земель – 24728 га.

Необхідно виготовити технічну документацію для 4272 га земельних ділянок (12%), на які залізниця має старі державні акти. Неоформленими залишаються 18% земель – 6220 га.

За інформацією служби з управління майновими і земельними ресурсами регіональної філії, за період із 2009 року судами України порушено провадження у 420 справах, де залізниця відстоює право постійного користування землями транспорту. Із них 281 провадження пов’язане із визнанням незаконними рішень про надання земель із смуги відведення залізниці стороннім особам, визнанням недійсними державних актів, договорів, свідоцтв.

Станом на березень поточного року на розгляді перебувають 46 таких справ. Всього від початку 2015 року суди задовольнили 31 позов магістралі та органів прокуратури, поданих в інтересах регіональної філії «Львівська залізниця». Загалом частка задоволених позовів на користь магістралі становить близько 80%.

Додамо, найбільша площа неоформлених ділянок у Івано-Франківській області – 1628 га та на Львівщині – 1591 га земель. Також залізниця поки не оформила правовстановлюючих документів на 1211 га у Чернівецькій області, 1014 га – у Тернопільській, 368 га – на Закарпатті, 352 га – на Рівненщині. Найменша кількість неоформлених земельних ділянок у Волинській області – 55 га.

Незважаючи на ситуацію із оформленням земель, Львівська магістраль вчасно і у повному обсязі сплачує земельний податок до місцевих бюджетів. Більше того, у зв’язку із законодавчими змінами та можливістю органів місцевого самоврядування самостійно встановлювати ставки податку на землі, від початку 2016 року сума зборів, які сплатить залізниця, збільшиться у шість разів. Так, якщо протягом 2015 року магістраль сплатила до місцевих бюджетів 32 млн. 354 тисяч грн, то у 2016 році сума податку на землю складе 181 млн. 356 тисяч гривень.

Майже у дев’ять разів збільшилась сума податку за землі, розташовані у населених пунктах Закарпатської області (3 млн. 194 тисяч грн у 2015 році та вже 28 млн. 115 тисяч грн – у 2016 році), у 7,8 раза зріс податок у Івано-Франківській області (3 млн. 987 тисяч грн. у 2015 році та 28 млн 115 тисяч грн – у 2016 році). Найбільша площа земель Львівської магістралі, та, відповідно і сума податку, є у Львівській області: впродовж 2015 року за 9 тисяч 656 га землі залізниця заплатила 13 млн. 546 тисяч грн, у 2016 році нараховано 62 млн. 827 тисяч грн.

Нагадаємо, раніше Львівська магістраль звертала увагу громадськості на той факт, що відповідно до внесених у 2014 році змін у Податковий кодексу України, з 2016 року істотно змінились ставки земельного податку за земельні ділянки, що належать до земель залізничного транспорту. Раніше податок за земельні ділянки (у межах населених пунктів), що належать до земель залізничного транспорту, справлявся в розмірі 0,25% нормативної грошової оцінки земельної ділянки, та 0,02% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі в області за земельні ділянки за межами населених пунктів, грошову оцінку на які не проведено.

Відповідно до внесених змін, органи місцевого самоврядування встановлюють ставку податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, у розмірі не більше 3%, а ставка податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів, оцінку яких не проведено, – у розмірі не більше 5%. Унаслідок цього фіскальне навантаження на залізничну галузь збільшилось до 12 разів за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, і до 250 разів за ті, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Відтак, Львівська магістраль скерувала листи до місцевої влади із проханням переглянути ставку податку на землі залізничного транспорту. Адже магістраль завжди була бюджетоформуючим підприємством, її неодноразово визнавали кращим платником податків регіону серед великих підприємств.

Окрім того, працюючи на зміцнення економіки, залізниця ніколи не залишала без уваги проблеми та потреби як окремих людей, так і громад та органів місцевого самоврядування, які часто зверталися за  допомогу. Впродовжостанніх 20 років залізничники втілили кілька десятків важливих проектів, на які не мали коштів місцеві громади – це і відбудова житла та іншої інфраструктури у 1999 та 2001 роках після масштабних повеней на Закарпатті, і спорудження та ремонти шкіл в селах Лапаївка, Твіржа, Берегове, Соколя, (Львівщина), Гута (Івано-Франківщина), Рукшин (Буковина), газифікація міста Сарни та побудова тут котельні, завдяки якій отримали тепло кілька мікрорайонів міста.

Залізничники першими відгукнулися, коли з’явилася потреба реконструювати будинок ветеранів у Рівному, допомогли збудувати Сихівський міст у Львові, обладнали водопостачання та каналізацію у Чопі, Сарнах, Здолбунові, Ковелі, Самборі, Стрию, Чорткові та ін. Відтак, залізничники хотіли б, аби сьогодні і місцева влада з розумінням поставилася до проблемного питання оподаткування залізничних земель та знайшла можливість не підвищувати земельний податок».

Про це повідомили сьогодні, 28 квітня, в прес-центрі Львівської залізниці.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів