Депутат Львівської міськради закликає демонтувати «Монумент Слави»

11:50 27 квітня 2017 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Тараса Чолія в інтернет-мережі «Facebook»

Тарас Чолій попередив, що в разі невиконання його запиту подасть до суду на міського голову Львова Андрія Садового.

Депутат Львівської міської ради Тарас Чолій повідомив сьогодні, 27 квітня, у соціальній мережі: «Вкотре звернувся до мера Львова Садового щодо невиконання ним Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», який вступив у дію більш як два роки тому. У відповідь на мій депутатський запит від 30 червня 2016 року міська влада запевнила, що «процес декомунізації здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства, а міська рада проводить виважену політику щодо мінімізації вшанування та популяризації осіб з неоднозначними комуністичним минулим». Однак, досі у Льовові є кілька об’єктів з яскраво вираженими елементами комуністичної символіки та радянської пропаганди».

Тарас Чолій також конкретизував: «Першочергово йдеться про так званий Монумент Слави, який знаходиться на перетині вулиць Героїв Майдану та Стрийської у Львові, з новочасною присвятою «Переможцям над нацизмом», але з первісною концепцією возвеличення «бойової слави Радянських Збройних Сил». З лицевого боку стели цього монументу поміщено три горельєфи «Народження Червоної Армії», «Громадянська війна», «Визволення Західної України», а доповнює цю композицію п’ятикутна зірка». 

Депутат також нагадав: «Прикметно, що за результатами аналізу, проведеного міською владою, цей монумент було визнано таким, який не підлягає декомунізації. Абсурдність ситуації полягає в тому, що на монументі, начебто присвяченому боротьбі з нацизмом, возвеличується період утвердження в Україні іншого тоталітарного режиму – комуністичного.

Тарас Чолій також наголосив: «Виглядає на те, що така позиція міської влади, зокрема міського голови Андрія Садового, спричинена звичайним незнанням історії, адже у цьому випадку нацистами можна вважати вояків Української народної республіки, яких на цій стелі «героїчно» поборюють більшовики». Особливого цинізму набуває горельєф, у якому відображене так зване воз’єднання, чи радше анексія Радянським Союзом Галичини. Мабуть, тут як нацистів варто трактувати понад півмільйона українців, виселених до віддалених районів Союзу у 1939-1941 роках або ж понад 20 тисяч українських патріотів, розстріляних у тюрмах НКВС наприкінці червня 1941 року. Чи може пакт Молотова-Ріббентропа, який призвів до вересневих подій 1939 року, теж є одним з епізодів боротьби Радянського Союзу з нацизмом?».

Депутат також зауважив: «Окрім цього, поза увагою міської влади залишилися дві пам’ятні дошки Ярославу Галану, розміщені на фасаді будинку №46 на вулиці Стрийській та на фасаді будинку №18 на вулиці Героїв Майдану. Нагадуємо, що цей діяч, творчість якого була пронизана ненавистю до національно-визвольних змагань українців та греко-католицької церкви, внесений Українським інститутом національної пам’яті до списку осіб, які підпадають декомунізації.

Тарас Чолій також наголосив: «Апофеозом злочинного недбальства міської влади є те, що у Львові на вулиці Виговського (колишня назва – Терешкової) перед входом у міську комунальну поліклініку №5 досі стоїть пам'ятник Валентині Терешковій, першій жінці-космонавтці, яка зараз є депутатом Державної думи Росії від партії «Єдина Росія», і яка проголосувала за анексію Криму в 2014 року та низку дотичних до цього законів. Згадана особа теж внесена Українським інститутом національної пам’яті до списку постатей, які підлягають декомунізації».

Відтак, депутат наполягає: «Враховуючи вищенаведене, керуючись статтею 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», статтею 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», прошу демонтувати символіку комуністичного тоталітарного режиму з так званого Монументу Слави, передусім - п’ятикутну зірку із зображенням Кремля; провести громадське обговорення із залученням фахівців з історичного й архітектурного середовищ щодо подальшої долі цього Монументу, в тому числі розглянути питання його демонтажу та перенесення до одного з музеїв Львова, зокрема до Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія терору»; демонтувати меморіальні таблиці Ярославу Галану та пам’ятник Валентині Терешковій. У разі невиконання мого запиту впродовж двох тижнів подам до суду на бездіяльність міського голови Львова Садового».

Тарас Чолій написав це на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook», де він також опублікував фоторепортаж з перетину вулиць Героїв Майдану й Стрийської

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів