Австрійський суд з першого разу не видав Фірташа США

10:46 1 травня 2015 р.

Фото до новини

Віденський суд в ході засідання відхилив запит США про екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа, де він підозрюється у хабарництві.

Таке рішення у четвер 30 квітня оголосив головуючий суддя Крістоф Бауер, передає "РБК-Україна". "Це було довге засідання. Ми почули багато обґрунтувань. Одне очевидно - політичний розрахунок не був основою мого рішення. Я вирішував виключно на основі фактів і обставин справи. Я врахував у своєму рішенні благо українського народу", - сказав суддя, повідомляє INSIDER.

"Цей нетиповий випадок вимагав більш істотного вивчення та доказової бази, ніж було представлено. Америка, яка просила правової допомоги, не дає нам докладно вивчити справу... Наявних фактів недостатньо, щоб задовольнити запит США", - зазначив суддя. За словами судді, йому не було надано протоколи допитів свідків, які дали свідчення проти Фірташа.

У ході вчорашнього засідання у роліі свідків по справі були допитані перший президент України Леонід Кравчук, нардепи від "Опозиційного блоку" Юрій Бойко і Сергій Льовочкін, екс-нардеп Інна Богословська, а також свідка "Райфайзенбанку". Крім того, в закритому режимі конференц-зв'язку був допитаний мер Києва Віталій Кличко.

Як повідомлялося раніше, допит мера Києва Віталія Кличка у справі екстрадиції в США Фірташа на прохання мера Києва проходитиме в закритому режимі. Адвокати бізнесмена клопотали, щоб допит був у режимі відеоконференції. Захист пояснив, що в ході допиту може бути оголошена конфіденційна інформація, що стосується економічної та політичної ситуації в Україні. Серед тем допиту може бути відмова Кличка від балотування в президенти і його зв'язки з Фірташем, уточнили адвокати.

На суді у Відні адвокати стверджують, зокрема, що після втечі Віктора Януковича в лютому 2014 року Фірташ підтримував Віталія Кличка як кандидата в президенти, а США зробили ставку на Арсенія Яценюка і Юлію Тимошенко. Саме тому запит на екстрадицію був поданий 26 лютого, коли Україна також остаточно визначалася з вектором свого розвитку, вважає захист Фірташа.

Нагадаємо, 12 березня 2014 року поліція Австрії заарештувала Фірташа у Відні у зв'язку з розслідуванням Федеральним бюро розслідувань США справи про корупцію індійських чиновників при реалізації інвестиційного проекту в Індії в 2006 році, у якому Фірташ нібито брав участь. США видали запит на екстрадицію підозрюваного. 21 березня 2014 року австрійський суд звільнив Фірташа під заставу 125 млн євро.

Про це повідомляє Newsru.ua.

Ця історія, вочевидь, матиме продовження. Занадто тісні бізнесові зв'язки має Дмитро Фірташ із російськими олігархами з близького оточення президента РФ Владіміра Путіна, щоб значні впливи Фірташа на українську політику залишали байдужими прихильників суверенітету України як у ній, так і поза її кордонами.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів