20 лютого на базі «Беркута» у Львові пропали 237 одиниць зброї, – прокурор

22:34 29 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: «Іnforesist.org»

Як повідомив у понеділок Микола Гошовський, на її території була проведена інвентаризація, в результаті якої виявлено зникнення 201 пістолета і 37 автоматів.

«Після вибуху на базі «Беркута» у Львові 20 лютого поточного року пропало близько 240 одиниць зброї», – повідомив сьогодні, 29 вересня, прокурор Львівської області Микола Гошовський. 

«Після інциденту на території бази була проведена інвентаризація, в результаті якої виявлено зникнення 201 пістолета і 37 автоматів», – сказав він на прес-конференції в понеділок. 

За словами прокурора, цей епізод виділено в окреме провадження, розслідування за яким проводить Франківський райвідділ міліції Львова. Водночас Гошовський розповів, що експертиза встановила причину вибуху, внаслідок якого загинули 2 співробітники «Беркута». За його словами, в будівлі вибухнула парогазова суміш. 

«Із першої експертизи, проведеної фахівцями ГУМВС у Львівській області, ми достовірно знаємо, що вибухнула не вибухівка, чи динаміт, граната або щось ще, а пароподібна газова суміш», – підкреслив прокурор Львівської області.

За його словами, поки не відомо, яка саме суміш вибухнула. В даний час призначена повторна експертиза, яку проводять у Києві. 

Сайт «Іnforesist.org», який передає в понеділок заяву прокурора, також нагадує, що 20 лютого в будинку на базі батальйону міліції спеціального призначення «Беркут» на вулиці Трускавецькій у Львові стався вибух, внаслідок якого загинули два бійця спецпідрозділу. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження, яке розслідували співробітники міліції. Але через декілька місяців розслідування передали прокуратурі, оскільки в процесі слідства були виявлені факти про причетність до цього злочину співробітників МВС.

Натомість прес-служба обласної прокуратури інформує в понеділок:

«Прокуратура зацікавлена в якнайшвидшому завершенні досудового розслідування за фактом загоряння бази львівського Беркуту. Про це сьогодні заявив прокурор Львівської області Микола Гошовський під час брифінгу.

За його словами прокуратурою області у кримінальному провадженні проведено всі необхідні слідчі дії. Зокрема, проведено понад 120 допитів працівників БМОП «Беркут» та керівників ГУМВС України у Львівській області, 38 працівників ГУ ДСНС у Львівській області, які здійснювали гасіння пожежі, 60 інших свідків, серед яких активісти громадських організацій, мешканці будинків, які розташовані поряд із базою даного підрозділу та інших, проведено 12 одночасних допитів, 17 слідчих експериментів, 14 обшуків, проведено низку балістичних та криміналістичних експертиз.

Крім того, слідчими прокуратури в липні поточного року призначено пожежно-технічну експертизу, висновки якої дадуть змогу встановити причину пожежі.

Також призначено технічну експертизу щодо дотримання норм та правил техніки безпеки та електротехнічну експертизу щодо справності електромережі та автоматичних вимикачів. Проведення даних експертиз доручено Київському НДІ судових експертиз.

«Наразі ми очікуємо висновків вказаних експертиз, лише після цього буде вирішено питання щодо відповідальності винних осіб», – зауважив прокурор області. Водночас він зазначив, що первинний огляд місця події відбувся лише через 1,5 доби після загорання. 

«Це надзвичайно ускладнило роботу слідчих при виявленні та фіксуванні слідів на місці події. Адже запорукою швидкого, всебічного та об’єктивного розслідування, у передбачені законом строки, є огляд місця події та фіксація і вилучення відповідних речових доказів», – додав Микола Гошовський.

Прокурор Львівської області вкотре наголосив: « Я зацікавлений у найшвидшому завершенні досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні. Тому я категорично відкидаю будь-які закиди щодо «закулісної гри» у цій справі. Там загинули двоє працівників спецпідрозділу, відтак я впевнений, що винні особи будуть встановлені та притягнуті до встановленої законом відповідальності».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів