13 випадків телефонних шахрайств у Львові

19:47 3 вересня 2013 р.

В усіх випадках шахраї телефонували до людей, повідомляючи, що їхні родичі потрапили у проблемну ситуацію, для вирішення якої негайно потрібні гроші.

Упродовж 2013 року у Львові зафіксовано 13 випадків, коли зловмисники за допомогою телефону «витягували» у львів’ян гроші.

В усіх 13 випадках шахраї телефонували до людей, повідомляючи, що їхні родичі потрапили у проблемну ситуацію, для вирішення якої негайно потрібні гроші. Натомість довірливі громадяни, замість того, аби перевірити інформацію про те, чи насправді потрібна допомога їхнім близьким, без роздумів передавали гроші правопорушникам.  

Один із таких випадків стався днями у місті Львові. Як розповів начальник Франківського райвідділу міліції Львова Віталій Горський, 30 серпня на телефон до 65-річної жительки міста Львова задзвонив невідомий. Чоловік заявив жінці, що, мовляв, її син скоїв наїзд на дівчину-пішохода і на лікування потерпілої негайно потрібно перерахувати гроші у розмірі 2 тисяч доларів США.

Налякавшись, жінка не роздумуючи переказала через банківський рахунок вищезгадану суму. І вже згодом зрозуміла, що стала жертвою звичайного шахрая. Відтак, за допомогою остання звернулася до працівників Франківського райвідділу міліції, які за цим фактом розпочали кримінальне провадження на підставі частини 2 статті 190 Кримінального кодексу України.    

«Загалом впродовж 2013 року у місті Львові правоохоронці зафіксували 13 таких випадків. За усіма фактами одразу ж були відкриті кримінальні провадження за ознаками шахрайських дій. Одне провадження, розпочате в поточному році, було передано до суду, який виніс відповідне рішення», - зауважив виконуючий обов’язки начальника слідчого відділу Львівського міського управління міліції Роман Білик.

Крім того, за словами слідчого Личаківського райвідділу міліції Анатолія Антощака, на початку лютого поточного року такий випадок стався із місцевим жителем. Невідомий чоловік задзвонив до місцевого жителя, 83-річного пенсіонера, якому представився його ж племінником. При цьому зловмисник наголосив старенькому, що потрапив у дорожньо-транспортну пригоду і йому терміново потрібні кошти – 6 тисяч гривень.

Не впізнавши голосу, пенсіонер повірив незнайомцеві і пообіцяв надати йому таку суму. Обоє співрозмовників навіть домовилися про місце передачі грошей – на вулиці Пекарській у місті Львові. Під час зустрічі, звісно ж, замість племінника прийшов інший хлопчина, який повідомив пенсіонера, що є товаришем його родича, який, начебто його попросив забрати гроші та передати потім йому.   

А через кілька днів до пенсіонера зателефонував справжній племінник і з подивуванням сказав, що в автопригоду не потрапляв. Зрозумівши, що передав гроші шахраю, дідусь звернувся до міліціонерів, які і викрили шахрая та довели кримінальне провадження до суду.  

 

Про це повідомив ВЗГ ГУ МВС України у Львівській області.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів