Завтра у Львові продемонструють новознайдений архів Служби безпеки ОУН

12:28 23 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Центрідосліджень визвольного руху

Як повідомили в понеділок «Щоденному Львову» в Центрі досліджень визвольного руху, у вівторок о 12.00 в Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» покажуть документи Служби безпеки ОУН, які 66 років тому впорядкував та закопав на Тернопільщині повстанський архівіст.

У Центрі досліджень визвольного руху повідомили сьогодні, 23 березня, «Щоденному Львову»:

«66 років тому повстанський архівіст впорядкував та закопав на Тернопільщині документи Служби безпеки ОУН. Їх передали до Архіву Центру досліджень визвольного руху. Журналістів запрошують ознайомитись з неймовірною знахідкою завтра, 24 березня, о12.00 в Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» на вулиці Бандери, 1 (вхід з вулиці Брюллова) у Львові.

Бідон з документами випадково виявили 17 березня в Козівському районі на Тернопільщині. Як розповідає керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач, це документи Служби безпеки ОУН – некрологи, протоколи допитів, вишкільні матеріали, інформаційні листівки тощо, більшість з яких 1945-1949 років.

Тут є відомості про більше 100 осіб, загиблих повстанців. Загалом документи дуже гарно збереглися, що рідко буває в таких випадках.

Вони посортовані, пронумеровані, акуратно складені, очевидно ними займався якийсь повстанський архівіст. Газети, в які загортали пачки з документами, датуються осінню 1949 року, тому швидше за все саме в цей період і закопали в землю бідон з архівом. 

Зараз документи опрацьовують архівісти та реставратори, згодом їх відсканують, опишуть та викладуть у вільний доступ в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua. Учасники заходу: Руслан Забілий – директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького»; Андрій Усач – керівник архіву Центру досліджень визвольного руху.

У квітні минулого року була схожа знахідка у Бережанському районі на Тернопільщині. Тоді відкопали бідон з близько тисячею документів Служби безпеки ОУН, найважливішими з яких були некрологи повстанців.

Ці документи відновлють в реставраційній лабораторії ЦДВР та Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького». Контактний телефон: +380977319650».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів