В Україні не було громадянської війни 1917-го. Була жорстка російська окупація, – історик

17:24 22 січня 2015 р.

Фото до новини

Виставка «Народна війна 1917-1932» – це не проста робота. Її робили понад три роки. За два з половиною роки Роман Круцик і кандидат історичних наук Сергій Жовтий об’їздили 17 областей України, працювали в державних архівах і архівах Служби безпеки України.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це під час прес-конференції у Львівському прес-клубі з нагоди відкриття у Львові виставки «Народна війна 1917-1932» та презентації книги «Чекістське досьє окупованої України» повідомив перший заступник голови ВПО «Меморіал» імені Василя Стуса, автор і упорядник виставки «Народна війна 1917–1932» та книги «Чекістське досьє окупованої України» Роман Круцик.

- За ці два з половиною роки оцифрували і привезли до Києва понад 70 тисяч документів. Документи стосувалися визвольного руху проти російської окупації. Коли ми ті документи звели в таблицю, то були вражені розмахом визвольної боротьби в Східній Україні, - каже він.
За його словами, найбільшого зацікавлення виставка отримала не в Україні, а – в Росії. Позаминулого року вона навіть стала предметом обговорення російської  Держдуми. Тоді голова комітету з питань СНД виступив із заявою протесту.

Виставка має розділ «Перша, друга і третя окупації України».
- Ми були враженні, коли ми залізли в архів Міністерства оборони і там, виявляється, з 1917 року є всі документи мобілізаційні. І винайшли там документи про те, які полки, дивізії, армії були кинуті з Росії на окупацію України. Буквально розписані, які банди фінансувалися, яких людей присилали в Україну на заміщення керівних посад. І вже в 1921 році Фрунзе, який був призначений керівником червоної армії України, констатував, що червона армія України на 85% складається з великоросів. Тобто не було громадянської війни, про що 70 років вчили наших студентів. Була жорстка військова окупація. На кінець 1920 – початок 1921 року в Україну було кинуто один мільйон 200 тисяч російської армії. В Україні стояло 35 дивізій і 10 бригад, які було об’єднані у п’ять армій, - стверджує Роман Круцик.

За його словами, радянська пропагандистка машина свідомо сфальсифікувала історію визвольної боротьби на сході України. Всіх очевидців, які могли розказати про потужну боротьбу українців-східняків проти московської окупації, просто фізично винищували у таборах.
- Настільки була потужною боротьба на сході України, що до закінчення Другої світової війни Москва не вірила, що їй вдасться утримати Україну у складі СРСР, - каже упорядник книги та виставки.

Нагадаємо, сьогодні, 22 січня, у Львові відкрили виставку «Народна війна 1917-1932».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів