В інтернеті виклали 2411 анкет репресованих українців зі Львівщини

14:10 30 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Центр дослідження визвольного руху

Як повідомили у вівторок «Щоденному Львову» в Центрі дослідження визвольного руху, відтепер доступні в інтернеті дані про цілі родини, які депортували з України у віддалені регіони СРСР.

У Центрі дослідження визвольного руху повідомили сьогодні, 30 грудня, «Щоденному Львову», що відтепер доступні в інтернеті анкети 2411 репресованих українців зі Львівщини. У повідомленні також конкретизують:

«В Електронному архіві визвольного руху «avr.org.ua» оприлюднили 2 411 анкет товариства «Меморіал», які заповнювали репресовані українці з Львівської області. У них – дані про цілі родини, які депортували з України у віддалені регіони СРСР.

Анкети містять коротку інформацію –  прізвище, ім'я та по-батькові, рік та місце народження, проживання, а також яким чином вони були репресовані. Керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач розповів також:

«Попри те, що ці анкети заповнила лише мізерна частина репресованих, які дожили до 1990-х років, все одно по них видно, наскільки масштабний розмах мали репресії в СРСР і якою насправді величезною була кількість їх жертв. Дуже мало хто із постраждалих залишив спогади про пережите, тому часто документи товариства «Меморіал» були чи не єдиними документами, де репресовані відзначили про свій досвід».

В Електронному архіві анкети репресованих посортовано по алфавіту, тож кожен охочий може шукати інформацію про своїх земляків чи родичів Документи передали в Архів Центру досліджень визвольного руху у 2010 році родина Інни Федущак –  багаторічного керівника Львівської організації Українського добровільного культурно-просвітницького правозахисного благодійного товариства «Меморіал». 

Засноване наприкінці 1980-х рр. це товариство ставило собі за мету сприяння зі сторони громадськості розслідуванню масових репресій та увічнення пам'яті їх жертв. Переглянути документи можна за цим посиланням.

Наразі оприлюднена лише третина від загальної кількості документів, що загалом містить понад 6 000 одиниць зберігання. На даний момент архів повністю оцифрований і наразі працівники ЦДВР його опрацьовують та згодом також викладуть на Е-архіві.

Як відомо, в період з вересня 1939 до липня 1941 р., а потім – з середини 1944 р. до 1991 р. Львівська область входила до складу Української радянської соціалістичної республіки. Органи НКВД-НКГБ-МГБ-КГБ здійснювали переслідування та політичні репресії проти свідомих українців, учасників українського визвольного руху, віруючих Української греко-католицької церкви та інших осіб, яких комуністичний режим підозрював у «антирадянських проявах» та «політичній неблагонадійності». Жертвами цих репресій стали десятки тисяч людей. 

Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 20380 документів. Місія проекту – робити минуле доступним.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху: history@cdvr.org.ua, тел./факс: +380 32 247-45-22,+380 63 628-68-69».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів