У церкві на Львівщині знайшли реліквію ХІІ-ХІІІ століть

17:10 15 червня 2018 р.

Фото до новини


Фото: risu.org.ua

Будівельники знайшли під час реставрації підлоги у вівтарній частині храму святої Параскеви в Буську литий бронзовий нагрудний хрест-складень – так званий енколпіон, попередньо датований періодом ХІІ-ХІІІ стліттями.

Про це повідомили в п’ятницю, 15 червня, на порталі «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України», де також розповіли: «Хрести-енколпіони – це надбання ще давньокняжої доби, вони з’явилися на Русі в період  поширення християнства. Як правило, всередину таких хрестів вкладали мощі святих. Реліквія залишила значний слід у культурній спадщині Київської Русі, адже в орнаментах, що вилиті на прикрасі, закодований  духовний спосіб життя на зорі становлення християнської віри серед русичів».

«Складна техніка обробки металу також свідчить про високу майстерність ремісників Київської Русі.  Зображення на хрестах не відрізняється своєю різноманітністю. Знайдений рельєфно чернений енколпіон із заокругленими кінцями і навершям у вигляді ограненої намистини містить зображення розп’яття на лицевій пластині та вирізьблений хрест на зворотній», – поінформувала також «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України»,

«Хрест належав, імовірно, священику або іншій духовній особі, похованій на території старого прицерковного кладовища. Для історії Буська ця знахідка має неоціненне значення. Оскільки є непрямим свідченням того, що вже у ХІІ столітті на Довгій Стороні стояв храм із присвятою святій Параскеві», – розповіли також «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України»,

«Сакральну споруду в Буську на Львівщині вже давно внесено  до реєстру пам’яток архітектури національного значення,  однак сьогодні церква перебуває в аварійному стані. Храм навіть вимкнули від електропостачання, щоб уникнути можливої пожежі через електричне замикання», – повідомила також «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів