У Львові знову натрапили на останки в’язнів тюрми КДБ

10:37 11 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Роман Балук/ZIK

Під час будівництва музею «Територія Терору» на проспекті Чорновола, 45 у Львові виявили дев’ять людських останків.

У Львові вкотре натрапили на останки в’язнів тюрми КДБ. Цього разу – під час будівництва музею «Територія Терору» на проспекті Чорновола, 45.

Знайдені там дев’ять людських останків належать в’язням Пересильної тюрми № 25, яка функціонувала тут понад 60 років тому. Директор музею Тарас Чолій повідомив: «У 2010-2012 роках ми готували проектну документацію і проводили пошукові роботи на цій території. За свідченнями очевидців, тут могли бути захоронення людей, які загинули в Пересильній тюрмі. Але тоді ми нічого не знайшли. Лише цього року, під час будівельних робіт, біля проїжджої частини на проспекті Чорновола, прокладаючи один з кабелів, працівники натрапили на останки». 

За словами, директора комунального підприємства «Доля» Святослава Шеремети, характер захоронень, зокрема покладені у неправильному напрямку ноги і голови, відсутність трун чи бодай дерев’яних скринь, свідчить про те, що це фрагмент кладовища Пересильної тюрми. Він також зазначив: «Частина цього кладовища була перенесена на спецкладовище КДБ, де ми зараз також проводимо дослідження. Минулорічні дослідження показали, що 53 останки були вже ексгумовані і перенесені на спецкладовище. Не виключено, що вони були тут. Захоронення може йти вздовж теперішньої сучасної дороги і, як показують старі карти, це все була територія тюрми у ті часи». 

Як повідомив заступник директора КП ЛОР «Доля» Володимир Харчук, усі останки належать особам чоловічої статі. Один з чоловіків мав окуляри, в яких він був до смерті. 

Окрім останків археологи виявили рештки смітника – биті тарілки, горнята, пляшки та інший посуд, що може свідчити про здійснення поховання на смітнику.   Дослідники не виключають багатошарового захоронення та більшої кількості останків, тому будуть продовжувати пошукові роботи.

Про це повідомили сьогодні, 11 червня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів