У Львові вшанують композиторів Нижанківських (відео)

19:30 27 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: stryi-rda.gov.ua

Автор колядок «Бог ся рождає» й «Во Вифлиємі нині новина» очолював повітовий комісаріат ЗУНР, тому був розстріляний 1919 року польськими карателями.


Відео: Olya Penyk

Тетяна Козирєва повідомляє сьогодні, 27 листопада, в публікації «У Львові звучатимуть Нижанківські. Місто вшановує ювілеї композиторів – батька і сина» у київській газеті «День»:

«Цього року минає 150 років від дня народження Остапа Нижанківського (1863–1919) та 120-річчя від дня народження  його сина – Нестора Нижанківського (1893–1940). З нагоди цих дат у Львові та області заплановано низку заходів з ушанування пам’яті про цих видатних особистостей.

У програмі – літургія у храмі Преображення Господнього у Львові і поминальні відправи на Личаківському кладовищі. Про це «День» інформувала директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Наталія Гамкало.

У рамках відзначення Року Нижанківських передбачено також відвідання місць проживання родини на території Львівської області. Обласна телерадіокомпанія (ТРК «Львів») підготувала цикл програм про цих всебічно обдарованих особистостей. 

Запланована зустріч з представниками родини Нижанківських у Львівській академії мистецтв. У Меморіальному музеї Соломії Крушельницької презентуватимуть компакт-диск «Вокальні твори Остапа та Нестора Нижанківських».

Підсумує низку заходів урочисте зібрання у Львівській філармонії «Мусимо мати Україну», де звучатимуть «Вітрогони», «І молилася я», «З окрушків», «В гаю зеленім», «Царю небесний» Остапа Нижанківського та «Засумуй, трембіто», «Човник хитається» Нестора Нижанківського.   

ДОВІДКА «Дня»:

Остап Нижанківський – громадський, політичний і культурний діяч, священик, композитор, диригент, засновник молочарської кооперації Галичини, засновник товариства  «Музикальна бібліотека», де публікувалися твори українських композиторів А. Вахнянина, М. Лисенка, М. Вербицького та ін. Є автором популярних творів «Вітер в гаю», «Минули літа молодії», «Наша дума, наша пісня», колядок «Бог ся рождає», «Во Вифлиємі нині новина».

Композитор і піаніст Нестор Нижанківський був викладачем Вищого музичного інституту ім. Миколи Лисенка у Львові, членом музикологічної секції НТШ, музичним критиком газети «Українські вісті», співорганізатором і першим головою Союзу українських професійних музик. У його творчій спадщині – хорова поема «Наймит» на слова І. Франка, музика до комедії Ю. Косача «Кирке з Льолею», романси «Жита» й «Прийди, прийди» на слова О. Олеся, «Снишся мені» на слова Б. Лепкого, твори для дітей «Марш горобчиків», «Староукраїнська пісня», «Коломийка» та ін.».

Довідка «Щоденного Львова»:

Зі статті «Нижанківський Остап Йосипович» у Вікіпедії:

«В 1918-1919 рр. о. Остап Нижанківський входив до складу Української Національної Ради ЗУНР-ЗО УНР, очолював повітовий комісаріат Стрийщини. (…) 13 травня 1919 року Стрий окупувало польське військо, почалися розстріли, репресії. Першою жертвою став о. Остап Нижанківський – у травні 1919 року був заарештований польською окупаційною владою і розстріляний без суду у Стрию».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів