У Львові вшанували розстріляних у 1941 році вчених

14:05 2 липня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

У суботу, 2 липня, відбулося меморіальне зібрання з нагоди вшанування 75-х роковин із дня розстрілу львівських професорів на Вулецьких пагорбах у липні 1941 року.

«Про це повідомили сьогодні, 2 липня, в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації, де також розповіли подробиці:

Серед учасників заходу – голова Львівської ОДА Олег Синютка, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін, представницька польська делегація, а також академічна спільнота і громадськість міста. Зокрема, Олег Синютка зазначив: «75 років  тому тут було підступно знищено цвіт інтелектуальної еліти Львова, видатних вчених та громадських діячів. І сьогодні ми низько схиляємо свої голови, вшановуючи їх пам'ять. Цей монумент – символ порозуміння та примирення з нашими польськими друзями та колегами. Всі ми розуміємо, що не може бути вільної Польщі без незалежної України, ніколи не буде вільної України без незалежної Польщі. Тільки у співпраці дві наші країни будуть успішними процвітаючими  перспективними державами».

Після меморіального зібрання усі присутні поклали квіти до пам’ятного знаку, а також вшанували пам'ять львівських професорів хвилиною мовчання. В ніч з 3 на 4 липня 1941 року окремими відділами групи спеціального призначення «Галичина» при Поліції Безпеки та Служби Безпеки під командуванням бригаденфюрера СС Карла Ебергарда Шьонґарта було арештовано 21 професора вищих навчальних закладів Львова, а також їх рідних, осіб, що перебували в помешканнях на момент арешту, слуг – всього 52 особи.

Пам’ятник відомим львівським ученим, розстріляним німецькими нацистами у 1941 році, був відкритий 3 липня 2011 року. Подія була приурочена до 70-х роковин від часу тих трагічних подій.

У результаті міжнародного конкурсу на кращий проект пам'ятника, перемогу здобув спільний польсько-український проект скульптора Олександра Сьліви з Кракова та львівських архітекторів Олега Трофименка й Дмитра Сорокевича. Меморіал розташований на Вулецьких пагорбах у Парку студентів Національного університету «Львівська політехніка» в районі вулиць Академічної, Сахарова, Відкритої та Лукаша-Карпинця».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів