У Львові вшанували пам’ять Олени Степанівни

16:28 7 грудня 2015 р.

Фото до новини


Фото: velychlviv.com

На Личаківському кладовищі відбулися покладання квітів та заупокійна молитва.

«З нагоди вшанування пам’яті громадської і військової діячки Олени Степанів у 123-тю річницю з дня її народження, сьогодні, 7 грудня, на Личаківському кладовищі у Львові відбулося покладання квітів та заупокійна молитва», – повідомили сьогодні, 7 грудня, «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради, де також розповіли подробиці:

«Участь у пам’ятних заходах взяли дослідники, краєзнавці, представники громадських організацій, духовенства та влади міста, повідомляє Духовна велич Львова. Голова громадської організації «Етра» Наталя Криничанка зазначила: «Тепер, в часі політичної дезорієнтації, є важливим об’єднання громади навколо  суспільних і моральних авторитетів, однією з яких, без сумнівів, є Олена Степанів-Дашкевич. Фронт Олени Степанівни не у минулому. Вона й сьогодні на передовій ідеологічної боротьби. І від того, наскільки сучасники виявлять громадянську волю і здатність до об’єднання на благо України і залежить здійснення мрій Олени Степанів-Дашкевич і сотень тисяч полеглих у боротьбі за українську державність з  вірою у серці в Україну і її незалежність. В день народження  великої жінки на її могилі на Личаківському цвинтарі покладанням квітів, запаленням свічок і молитвою присутні  підтвердили готовність бути вірними  українській справі і здійснити задумане».

Крім того, важливим внеском для справи Олени Степанів-Дашкевич буде завершення  створення Музею-експозиції у будинку №11а на вулиці Козацькій у Львові, де мешкала героїня, проблемами якого громадська організація «Етра» займається впродовж кількох років. Наталя Криничанка додала: «Сподіваюсь, що спільними зусиллями ми усунемо усі перешкоди і дух Олени Степанів-Дашкевич знову оживе, завітає і оселиться назавжди у стінах новоствореного музею».

Олена Степанівна (справжнє ім’я – Олена Степанів) (1892-1963) – видатна постать української історії – географ, історик, викладач, учасник національно-визвольного руху), видатна львів’янка. Це перша у світі жінка, яка стала офіцером армії (четар Української Галицької Армії). Крім того, авторка низки наукових досліджень з історії Львова, історії архітектури Львова, економічної географії західноукраїнських земель. Відомий її путівник «Сучасний Львів» (виданий у 1943-му, 1956-му та 1992 роках)».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів