У Львові вшанували Героїв Крут (відео, оновлено)

17:41 29 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: oblrada.lviv.ua

Як повідомили в четвер «Щоденному Львову» в прес-службі обласної ради, сьогодні, 29 січня, на Личаківському цвинтарі відбулися заходи із вшанування пам’яті Героїв Крут – київських студентів і бійців вільного козацтва, які загинули в 1918 році під час бою з більшовицькою армією Михайла Муравйова.


Відео: tvzikua

У прес-службі обласної ради повідомили «Щоденному Львову», що сьогодні, 29 січня, на Личаківському цвинтарі відбулися заходи із вшанування пам’яті Героїв Крут – київських студентів і бійців вільного козацтва, які загинули в 1918 році під час бою з більшовицькою армією Михайла Муравйова. Вшанувати пам’ять та помолитися за душі Героїв Крут прибув голова Львівської обласної ради Петро Колодій, перший заступник голови Верховної Ради України Андрій Парубій, представники громадських та ветеранських організацій. Зокрема, голова облради Петро Колодій вклонився могилі одного з учасників легендарного бою під станцією Крути Ігоря Лоського, який похований на Личаківському кладовищі, а також взяв участь у поминальній молитві за юних крутянців, які прийняли нерівний бій з більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.

Своєю чергою, в прес-службі міської ради повідомили в четвер «Щоденному Львову»:

«Сьогодні, 29 січня, Львів вшановує 97-му річницю подвигу Героїв Крут. Голова ЛОДА Олег Синютка, голова ЛОР Петро Колодій та міський голова Львова Андрій Садовий поклали квіти до могили учасника бою під Крутами Ігоря Лоського на Личаківському кладовищі. Опісля відбулась поминальна молитва за полеглих у бою під Крутами та урочисте проходження ліцеїстів Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут. А міський голова Львова Андрій Садовий зазначив:

«Сьогодні дуже сумний день в історії українства. 1918 року трагічно загинуло 150 наших Героїв Крут – молодих хлопців, які віддали своє життя за Україну. Ми, звичайно, були переконані, що такого більше не буде у наш незалежний час, що ми будемо мати сильну армію, владу в державі, яка захищатиме наші інтереси. Не так сталось. Рік тому так само наші молоді і немолоді українські патріоти віддали своє життя. Ми тепер маємо ще одну цінність – Небесна Сотня. І сьогодні наші хлопці щодень віддають своє життя за нашу державу». 

Нагадаємо, що о 17.00 год. відбудуться заходи зі вшанування пам'яті Героїв Крут у Національному музеї жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (вул. Степана Бандери, 1).

У програмі: лекція наукової співробітниці Центру досліджень визвольного руху Олесі Ісаюк «Крути: недоусвідомлена перемога»; екранна кінологія про Крути (підбірка відеосюжетів та документальних фільмів); виступи, спільна молитва».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів