У Львові вшанували героїв і жертв Чорнобильської катастрофи (відео, оновлено)

22:34 26 квітня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

У вівторок, 26 квітня, біля пам’ятного знаку «Героям і жертвам Чорнобиля» за участі керівництва області та представників громадських організацій Львівщини відбулись урочисті заходи з нагоди вшанування 30-ї річниці Чорнобильської трагедії.

Сьогодні, 26 квітня, біля пам'ятного знаку «Героям і жертвам Чорнобиля» у Львові вшановували ліквідаторів аварії на ЧАЕС – тих, хто у перші дні та тижні Чорнобильської катастрофи ціною власного життя і здоров'я захищали людство. Ветерани-ліквідатори, представники місцевої влади, та небайдужі львів'яни поклали квіти до пам'ятника та помолилися за усіх, хто загинув від радіації. Опісля відбувся мітинг-реквієм. Зокрема, учасник тих подій, полковник медичної служби, Валентин Крамарецький, розповів:

«У кожного ліквідатора своя пам'ять про Чорнобиль. У когось це розвал реактора, мертві села чи покинуті квітучі сади. У мене закарбувався в пам'яті лелека. Рудий ліс, де жодної пташки не чути, жодного цвіркуна немає і тут лелеки у яких були дитинчата. Вони не покинули своє гніздо, вони стояли страсні, хворі, але не залишили дітей.

Коли група дозиметристів обстежувала Прип'ять після аварії на ЧАЕС, то зупинялися ночувати в опорному пункті міліції, який охороняв місто. Але вночі прокинулися від того, що стояв якийсь незрозумілий стогін. Коли вийшли з будинку, то оніміли. Вся площа навколо стовпа з ліхтарем була заповнена котами і вони плакали. Вони не могли нявкати, бо вже втратили голос, так як і ми не могли розмовляти в Чорнобилі, лише сопіли постійно. Цей стогін і плач тисяч котів, які зійшлися туди, де є людина, був питанням «Люди, що ж ви наробили?».

Своєю чергою, голова громадської організації «Полин Чорнобиля» Тетяна Майоренко пригадав:

«Пам'ятаю, як аж через 10 днів після аварії міністр охорони здоров'я виступив із заявою-застереженням не допускати аби діти гуляли по траві, піску, лазили по деревах, споживали продукти з городу. Але було надто пізно, а наслідки жахливі.

Матері все частіше бачили кров на подушках своїх дітей, а вчителі в школі на шкільних зошитах. Лікарі тоді не мали права говорити правду і пояснювали це тим, що в дітей просто перебиті переносиці.

Можете собі уявити – в усіх дітей поліщуків були перебиті переносиці. Населення Прип'яті майже дві доби перебувало в епіцентрі атомного вибуху, де радіаційний фон перевищував норму в тисячу разів. Держава вчинила геноцид власного народу і так і не вибачилась. Зі 30 тисяч населення Поліського району Київської області 21 тисячі уже немає в живих». 

Натомість ліквідатор аварії на ЧАЕС Степан Жируха, який виконував у Чорнобилі обов'язки командира взводу радіаційної розвідки, розповів:

«Тоді опромінення радіацією як таке не дуже відчувалося, лише паршило в горлі, змінювався голос у тих, хто курив. Хоч і годували прекрасно, але з сил все одно дуже вибивалися.

У нашому підпорядкуванні було 16 населених пунктів. Коли з одного села в інше переїжджали через ліс, то не було чути жодного звуку, лише страшна гнітюча тиша та величезні гриби, яких я в житті не бачив. А в садах по селах під деревами лежало повно плодів.

Але мабуть найстрашнішим спогадом є перевірка людей на зараження організму. Нам трапився хлопчик років п’яти, який мав дуже велику дозу радіації. Коли запитали – де він її набрався, виявилося – з'їв щось з городу. Це ще страшніше, аніж опромінення. А ще молода вагітна жінка уже з великим животом і вона була заражена. Їй сказали: «Вам неможна народжувати…».

Оскільки мав спеціальну військову підготовку, то знавав, як вберегти від зараження особовий склад. Проте незрозуміло – чому сьогодні держслужбовці, судді і прокурори мають пенсію більшу, ніж інваліди-чорнобильці. На оздоровлення їм по-укладу виділяється також значно більша сума ніж нам».

А ліквідатор аварії на ЧАЕС Валентин Крамарецький розповів:

«Зараз кажуть, що більше шести тисяч тонн піску, бору та свинцю було скинуто в реактор щоб його подавити. Але то брехня! У пожежників є таке поняття, як пустити пал. Це коли страшна пожежа, горить ліс, який неможливо погасити – назустріч йому пускають новий вогонь. Так от, Чорнобильський реактор погасив пал гарячих сердець ліквідаторів. Погасили море сліз, які виплакали десятки тисяч жінок-матерів, які були відірвані від своїх домівок.

Ту першу війну ми виграли, але 30 років іде інша війна, в якій ми боремось за життя. Тоді, у 1986 році, навіть на думці не було, що будемо отримувати якісь пільги. Але коли держава прийняла такий закон і взяла на себе обов'язок, то його треба виконувати. А ми сьогодні ще нерідко чуємо – ми вас туди не посилали. Але довге життя чорнобильця – це своєрідна наша помста владі, за те, що ми маємо те що маємо».

Про це повідомили сьогодні, 26 квітня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua». Натомість на сайті Львівської обласної державної адміністрації розповіли і:

«У вівторок, 26 квітня, біля пам’ятного знаку «Героям і жертвам Чорнобиля» за участі керівництва області та представників громадських організацій Львівщини відбулись урочисті заходи з нагоди вшанування 30-ї річниці Чорнобильської трагедії. У рамках заходів голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка спільно із представниками обласної ради, міської ради та громадськості  поклав квіти до пам’ятного знаку «Героям і жертвам Чорнобиля».

Олег Синютка зазначив під час виступу: «Сьогодні ми згадуємо та вшановуємо світлу пам'ять і подвиг тих людей, які пожертвували собою, аби зберегти життя іншим. Чорнобильська трагедія залишилась в історії, ми ж повинні боротись із тією бідою, яка спіткала нас сьогодні. У такі тяжкі для держави часи ми повинні триматись разом, пам’ятаючи про те, що нас єднає» .

У пам'ять тих, хто пожертвував своїм життям, рятуючи світ від атомного лиха, священники відслужили чин панахиди. На завершення учасники заходу вшанували пам`ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання.

Також за розпорядженням голови Львівської обласної держадміністрації за багаторічну громадську діяльність та з нагоди вшанування 30-х роковин Чорнобильської катастрофи почесними грамотами облдержадміністрації нагородили потерпілих від Чорнобильської катастрофи першої категорії та учасників ліквідації аварії на ЧАЕС другої категорії. 

Натомість у прес-службі міськради  повідомили сьогодні, 26 квітня, «Щоденному Львову»:

«Сьогодні у Львові відбулись заходи з відзначення 30-ї річниці ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. На площі біля пам’ятника «Героям і жертвам Чорнобиля» на вулиці Морозній, 31а провели панахиду та хвилиною мовчання вшанували усіх жертв. 

Відтак, влада міста та області, громадськість поклали квіти до пам’ятника, виконали державний Гімн України, взяли участь у панахиді за жертвами аварії на Чорнобильській АЕС. Міський голова Львова Андрій Садовий вручив відзнаки від імені громади міста Львова й додав, що кожен, хто отримав Подяку, матиме також фінансову допомогу від міста. 

За сумлінну працю, активну громадську діяльність та з нагоди 30-ї річниці ліквідації Чорнобильської катастрофи подяками нагороджені:

Раїса Миколаївна Головко – активний член Львівської обласної громадської організації  «Полин Чорнобиля»; 

Марія Дмитрівна Іванова – активний член Львівської обласної громадської організації  «Полин Чорнобиля»; 

Любов Миколаївна Остапчук – заступник голови Львівської обласної громадської організації  «Полин Чорнобиля»; 

Валентина Семенівна Рудик – активний член Львівського міського товариства «Матері Чорнобиля»;

Ганна Михайлівна Федорич – голова Львівського міського товариства «Матері Чорнобиля»;

Олена Григорівна Шульга – активний член Львівського міського товариства «Матері Чорнобиля».

Також сьогодні о 15.00 у Львівській обласній філармонії на вулиці Чайковського, 7 відбудеться вечір пам’яті з нагоди 30-ої річниці ліквідації ЧАЕС. 

Нагадаємо, на обліку в управлінні соціального захисту перебуває понад  3,5 тисячі львів’ян з числа постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС (у тому числі першої категорії – 916, а другої категорії – 1341).  У 2016 році управління соціального захисту проводитиме:

виплату відповідно до розпорядження Львівського міського голови «Про надання одноразової матеріальної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС 1-ої категорії та ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС 2-ої категорії – мешканцям м. Львова»  для 1808 осіб по 500 гривень на загальну суму з міського бюджету 904 тисячі гривень;

виплату відповідно до розпорядження Львівського міського голови «Про надання одноразової матеріальної допомоги ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС 3-ої категорії – мешканцям, які зареєстровані у Львові»  для 150 осіб по 500 гривень на загальну суму з міського бюджету 75 тисяч гривень;

закупівлю 22 путівок на санаторно-курортне оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до ліквідаторів друглї категорії». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів