У Львові відтворили події 1 листопада 1918 року

21:45 1 листопада 2015 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук / «День»

Події сьогоднішньої реконструкції розгорталися на площі Ринок.

У Львові відбулася реконструкція Листопадового чину. Так учасники військово-історичного театралізованого дійства відтворили для львів’ян і гостей міста бій за Львів у ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року.

Цю історичну подію називають Листопадовий чин, а також – Листопадовою революцією, Листопадовим переворот, Листопадовий зрив, Першолистопадове повстання. Це повстання було організоване Українською національною радою й силами Українських січових стрільців у Королівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії, з метою встановлення влади Української держави (названої згодом «Західноукраїнська народна республіка») на землях, на які вона претендувала. У результаті утворилася держава площею 70 тисяч квадратних метрів, що викликало невдоволення Польщі, яка розв'язала українсько-польську війну 1918-19 років для захоплення Галичини.

Події сьогоднішньої реконструкції розгорталися на площі Ринок – біля будівлі мерії. До слова, площу Ринок представники клубів історичної реконструкції  «захопили» ще вчора – розгорнули польову кухню, підігнали старі вантажівки, встановили кулемети і гармати, що спричинило неабиякий інтерес гостей міста, які масово, а головне – з усмішками, залюбки підходили фотографуватися на фоні автівок, кухні, зброї, також робили селфі з реконструкторами. 

Сьогодні ж, аби подивитися саме дійство, прийшло ще більше людей. І це вже не перша така історична атракція – події початку листопаду 1918 року у центрі Львова демонструють уже кілька років поспіль.

Про це повідомили сьогодні, 1 листопада, в київському часописі «День», де також опублікували фотографії з місця події.. Натомість тележурналісти розповіли в неділю:

«У Львові відтворили справжній бій між поляками та українцями. Довкола міської Ратуші тривав бій між поляками та українцями. Так у місті відзначили річницю створення ЗУНР – Західноукраїнської Народної Республіки.

У перші дні листопада 97 років тому у Львові поляки зі зброєю виступили проти української держави. Міську Ратушу українці відбивали близько тижня. «Це були патріотично налаштовані українці, місцеві військові, які служили у австрійській армії, яких було багато у Львові», – розповів керівник військово-історичного клубу «Повстанець» Владислав Куценко.

Цей бій відтворили близько 30 львів'ян і півсотні учасників з Києва. Вони називають себе реконструкторами, дуже добре знають історію і відмінно володіють тактикою бою. А частина із них воює по-справжньому.

Амуніцію та зброю реконструктори збирають роками, вони виготовляють її власноруч або замовляють за віднайденими оригіналами. Таке захоплення об'єднує цілі сім'ї. Події часів Західноукраїнської Народної Республіки у Львові відтворюють вже четвертий рік поспіль».

Про це повідомили сьогодні, 1 листопада, на «Телеканалі новин «24», відеосюжет якого можна побачити, скориставшись цим посиланням:

http://24tv.ua/u_lvovi_vidtvorili_spravzhniy_biy_mizh_polyakami_ta_ukrayintsyami_n626524

Як інформував «ЩЛ», у Львові відзначають 97-му річницю Листопадового чину, зокрема – провели урочисту ходу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів