У Львові відкрили меморіальну дошку поету й дипломату Роману Лубківському (відео, оновлено)

18:20 10 серпня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Сьогодні, 10 серпня, у центрі Львова на вулиці Крушельницької 19 відкрили меморіальну дошку відомому українському дипломату, письменнику, перекладачеві, громадському діячеві Роману Лубківському.

Замовником проектування, виготовлення та встановлення меморіальної дошки виступила Львівська обласна держадміністрація. Проект було затверджено з містобудівним департаментом. На церемонії відкриття меморіальної дошки був присутній один із синів Романа Лубківського – Маркіян.

Роман Лубківський – український письменник, громадський і державний діяч. Був головою Львівської організації спілки письменників, народним депутатом, очолював Комітет із Шевченківської премії, а також був надзвичайним і повноважним послом України в Чехії та Словаччині. Про це повідомили сьогодні, 10 серпня, в інтернет-виданні «Lb.ua», де також опублікували фото з місця події. Натомість у прес-службі обласної державної адміністрації розповіли:

«У середу, 10 серпня, у Львові вшанували пам'ять відомого письменника, державного та громадського діяча, дипломата, лауреата Шевченківської премії, народного депутата першого демократичного скликання Верховної Ради України Романа Лубківського. Урочистості присвятили 75-річчю від дня його народження. З цієї нагоди на будинку №19а на вулиці Соломії Крушельницької, де свого часу жив видатний українець, урочисто відкрили меморіальну таблицю.

У заході взяли участь представники влади, громадськості, а також рідні та близькі письменника. Заступник голови Львівської облдержадміністрації Юрій Підлісний зазначив: «Пройшов майже рік з того часу, як відійшов у вічність визначний літературний, політичний діяч, письменник та патріот, яскрава, щира людина. Це постать, яка, без огляду на займані посади, зробила величезний внесок у розвиток української незалежної держави».

Сьогодні у соборі святого Юра також провели поминальне богослужіння та вшанували пам'ять Романа Мар’яновича на його могилі на Личаківському кладовищі.

Роман Лубківський народився 10 серпня 1941 в селі Острівець (Тернопільська область). У 1963 році закінчив філологічний факультет Львівського університету. Працював заступником головного редактора літературного журналу «Жовтень» (пізніше «Дзвін»). Один з засновників партії  «Народний Руху України». Депутат першого скликання Верховної ради України.

Саме з його ініціативи була запроваджена традиція складання президентської присяги на Пересопницькому Євангелії. Надзвичайний повноважний посол України, був також головою Комітету з Національної шевченківської премії. Помер  23 жовтня 2015 року». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів