У Львові урочисто відзначили річницю першої пластової присяги (відео, оновлено)

23:56 18 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: vgolos.com.ua

Як повідомили в суботу «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, сьогодні пластуни Львова розпочали щорічне святкування Дня Першої Пластової Присяги.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 18 квітня, «Щоденному Львову»:

«Сьогодні пластуни Львова розпочали щорічне святкування Дня Першої Пластової Присяги. Відбувся молебень, вимарш до центру міста, вшанування видатних пластунів на Личаківському кладовищі, попереду – тематичний квест та благодійний концерт. Кожного року найголовніше пластове свято відвідують близько двох тисяч пластунів Львова, області та гостей з інших осередків.

Розпочалось святкування Літургією у Соборі Св. Юра, опісля відбувся вимарш до проспекту Свободи. Основні урочистості пройшли біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Привітав пластунів і міський голова Львова Андрій Садовий: «Бажаю, щоб ви швидко зростали, добре вчились і брали владу в країні у свої руки. Бо коли влада в країні буде належати Пласту – це буде найбільш успішна країна світу. Слава Україні».

Під час урочистостей біля пам`ятника Тарасові Шевченку також відбулось вручення Бронзового хреста сім`ї загиблого в АТО пластуна Віктора Гурняка. Нагороду отримували дружина з донькою. 

Цьогорічне гасло Дня Пластової Присяги – «1 ціль, 0 вагань, 3 кроки». За час всієї пластової історії пластунів усіх поколінь об’єднує ця одна ціль і пластова присяга. До 103-ої річниці Пласту був також приурочений марафон, завданням якого для пластунів було пробігти 103 км до Дня Пласту.

Новинка цьогорічного Дня Пластової Присяги – концерт музичних гуртів у клубі «Picasso», що розпочнеться о 18:30. Усі кошти, виручені з продажу квитків, підуть на потреби Центрального військового шпиталю ЗОК.

Саме квітень 1912 року офіційно вважається початком функціонування Пласту у світі, коли перші пластові гуртки склали свою Пластову присягу у Львові.

«Телевізійна служба новин» каналу «1+1» повідомила сьогодні, 18 квітня:

«103-тю річницю з часу свого заснування відзначила найдавніша скаутська організація України. Святкування відбулися у Львові, де осередок пластунів є найчисельнішим у світі.

Понад півтисячі юнаків та дівчат взяли участь у святковому молебні в соборі святого Юра, далі пройшлися маршем центральними вулицями. Нові скаути склали присягу. 

Зізнаються – своєю участю у «Пласті» пишаються надзвичайно. Адже свого часу цю організацію заснував ще син Івана Франка Петро та майбутній полковник армії УНР Іван Чмола.

Українські скаути складали кістяк Січових Стрільців і боролися за незалежність України в інших військових формаціях. Продовжувати такі традиції львів'яни обіцяють і зараз.

А пластун Максим Бадік розповів: «Пластуном може стати кожен, кожен із нас, незалежно від віку. Пластуном можна бути до старості і, перепрошую, до смерті. Всього пластунів налічується понад десять тисяч по світу. Найбільше пластунів, звичайно, налічується в Україні. Слава Богу, що на сьогодні маємо організацію не в підпіллі, а організацію, яка широко розвивається». 

Своєю чергою, телевізійний «5 канал» повідомив сьогодні, 18 квітня:

«У Львові 1,5 тисячі хлопців і дівчат вшанували 103-ю річницю «Пласту». Саме у квітні 1912 року перші скаути склали присягу на вірність своїй організації. 

Львівські пластуни пройшлися урочистою ходою від собору святого Юра. Раніше там влаштували молебень за Героями Небесної Сотні та загиблими у зоні бойових дій на сході країни.

Потому рушили до пам'ятника Шевченку. Там урочисто прийняли до лав скаутів 30 молодих людей.

На завершення всі разом склали присягу на вірність Богові та Україні. А учасниця дійства Тетяна Пляцок розповіла:

«Цей день для мене урочистий, оскільки два роки тому я склала пластову присягу. Перед мною певні обов’язки, я вже повинна трудитися не тільки для себе, а й для того, щоб збагачувати свою Україну. Щоби виховувати молодше покоління, щоб воно зростало у патріотичному дусі, бо в наш час це необхідно і важливо».

Натомість київська газета «День» інформує в суботу:

«Сьогодні у Львові відзначають День першої пластової присяги. Квітень 1912 року офіційно вважається початком функціонування Пласту у світі, коли перші пластові гуртки склали свою присягу у Львові.

З нагоди 103-ї річниці створення Пласту у Львова зібралися пластуни Львова, області та осередків з інших областей України. Розпочалося святкування, за традицією, Літургією у Соборі святого  Юра.

Опісля пластуни пройшли маршем до пам’ятника Шевченкові, де відбулося вручення Бронзового хреста дружині загиблого в АТО пластуна Віктора Гурняка. У подальшій програмі урочистостей – вшанування видатних пластунів на Личаківському кладовищі, також – тематичний квест.

Гасло 103-го Дня пластової присяги – «1 ціль, 0 вагань, 3 кроки». До урочистої дати також приурочили марафон, завдання якого – пробігти саме 103 кілометри.

Заплановано й проведення концерту у клубі «Пікассо». Кошти з продажу квитків пластуни скерують на потреби військового шпиталю, що на вулиці Чехова, де лікуються поранені в АТО».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів