У Львові продовжують натрапляти на останки розстріляних чекістами 1941 року

11:48 17 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: скріншот

У внутрішньому дворі «Тюрми на Лонцького» у Львові знайшли археологи знайшли останки людей.

У цьому місці співробітники НКВС у 1941-му році убили тисячі в'язнів. Історик, фахівець з історії ОУН-УПА, директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові Руслан Забілий розповів: «Минулого року було проведене зондування цього місця. Було виявлено кістковий матеріал, тому в цьому році ми почали археологічне вивчення ділянки. Поки що дослідили невеликий квадрат, далі будеом продовжувати зондування іншого квадрата».

Археологічні розкопки на цьому місті проводить комунальне підприємство «Доля». Метою діяльності підприємства є проведення пошуку, дослідження, ексгумації і перепоховання осіб, які загинули чи померли внаслідок депортацій, політичних репресій та воєн.

Руслан Забілий повідомив також: «Поки що проведені роботи ставлять більше питань, ніж відповідей. Наприклад, під час розкопок було знайдено чимало кісткового матеріалу тваринного походження, а також гомілкову та стегнову кістку людини. В той же час не знайдено жодного цілісного поховання».

Серед знахідок виділяється й вапнякова яма. Її призначення встановити не вдалося. Вапно використовували або для будівництва будинків на початку ХХ століття, або, як це відомо з практики НКВД, сюди кидали останки людей, щоб замести сліди злочинів.

Як стверджує Руслан Забілий, зразки вапна взяті на експертизу. Подальша робота на цьому місці буде залежати від результатів експертизи.

Особливі сподівання історик покладає на закон, що відкриває доступ до архівів. Директор «Тюрма на Лонцького» зазначив: «Завдяки закону про доступ до архівних матеріалів ми можемо вивчити документи. Як відомо, у галузевому архіві міністерства внутрішніх справ зберігаються документи , які стосуються «Тюрми на Лонцького.» Після їх вивчення плануємо проводити роботи у цьому напрямку більш системно».

Про це повідомили сьогодні, 17 липня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua». Натомість «Телеканал новин «24» розповів у п’ятницю:

«На місці масових розстрілів у Львові віднайшли людські останки. Знахідку розкопали на території колишньої тюрми, а нині музею жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

У його дворі співробітники НКВС у 1941-му році убили тисячі в'язнів. За два останні дні знайшли рештки людини, а також тварин.

Закопаних останків могло бути й більше. Адже тіла людей скидали у вапняну яму, а вапно могло знищити сліди злочинів.

Музейники кажуть, що археологічних досліджень потребує уся територія двору. Науковці сподіваються знайти нові факти і важливі документи. Відтак сподіваються на розсекречення державних архівів. 

«Зараз завдяки закону про доступ до архівних матеріалів нам потрібно вивчити всі документи, які стосуються «Тюрми на Лонцького», які зберігаються в галузевому архіві міністерства внутрішніх справ», – розповів директор музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий».

Про це повідомив сьогодні, 17 липня, «Телеканал новин «24».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів